Tar sats på fred

336

Finansmarkedet tror og håper at konflikten i Ukraina skal blåse over. Idag kjøres lakseaksjene raskt opp på høye volumer.

Marine Harvest leder an i kursrekylen. Aksjen bykser 3,3 prosent tirsdag. Handelen skjer på tunge volumer. Kun Statoil er mer omsatt enn Marine Harvest på Oslo Børs så langt i dag.

Oppdrettsektoren var i går den av alle industrisektorene på Oslo Børs som ble hardest rammet av helgens opptrapping av konflikten mellom Russland og Ukraina på Krim-halvøyen. Frykt for ytterligere eskalering av den militære konflikten, men kanskje særlig frykt for fremtidige økonomiske sanksjoner mot Russland, rammet laksemarkedet. Russland er en av Norges aller største kjøpere av oppdrettslaks.

Marine Harvest tapte alene 1,3 milliarder kroner i børsverdi etter en nedgang på 4,9 prosent mandag, men tar altså igjen noe av det tapte idag. Også andre lakseaksjer, som Bakkafrost (+3,5 prosent), Lerøy (+1,9 prosent), NRS (+1,8 prosent) og Grieg Seafood (+1,8 prosent) stiger i verdi tirsdag.

Finansmarkedet spekulerer i at det høye konfliktnivået vil avta, men tror ikke helt på det. Aksjeoppgangen tirsdag er ikke i nærheten av kursfallet mandag.