Krisen kan gi dyrere fôr

686

Sir Winston Chruchill kalte Ukraina «Europas kornkammer». For laksen, som i økende grad er blitt vegetarianer, kan Krim-krisen gi dyrere fôr.

Oppdrettslaksen har de siste tiår dreid stadig lengre bort fra rent marint fôr til et økende innslag av kornprodukter, mais og soya. Disse er nære substitutter, både for menneskekonsum og fôrråvarer – både for fisk og dyr.

Kornprisen på de internasjonale råvarebørsene steg kraftig mandag etter at konflikten i Ukraina tilspisset seg i løpet av helgen, skriver Nationen. Prisen på hvete steg med over fem prosent på én dag på råvarebørsen i Chicago.

Ukraina står for rundt åtte prosent av verdenshandelen med hvete og er beregnet å stå for hele 18 prosent av verdens maiseksport i år. Russland er minst like viktig for kornforsyningen, og flere fagfolk frykter nå at konflikten kan få store konsekvenser for verdens matforsyning.

– Det er stor bekymring for hva uroen vil ha å si for verdens matvareforsyning. Det ser vi også når prisene på råvarebørsene blir sendt opp med nærmere fem prosent. Verden har blitt veldig avhengig av leveransene fra svartehavsområdet. Det som skjer nå, kan ha relativt dramatiske konsekvenser, sier daglig leder i AgriAnalyse, Christian Anton Smedshaug.

Smedshaug mener det er grunn til å tro at konflikten vil føre til avgrenset leveringskapasitet for korn fra området. I tillegg vil uro og konflikt gjøre det vanskeligere å få inn innsatsfaktorer til korndyrkingen som gjødsel og såfrø, noe som vil føre til reduserte avlinger til høsten.