– En risikabel og kostbar vei

380

Uffe Elleman Jensen var dansk utenriksminister i ti år. I Berlingske Tidende gir han en åpen, ærlig og grundig analyse av Russlands rolle på Krim – og dets implikasjoner for stormaktens sikkerhets- og næringspolitikk.

«Russland har besatt Krim. Foreløbig er Putin stoppet der, men han kan meget vel finne på å fortsette inn i andre deler av Ukraina, under påskudd av å ville forsvare russisk-talende mot overgrep fra nasjonalistiske ukrainere. Og på Krim utdeles russiske pass, så der er varmet opp til en neste akt, hvor Krim reelt rives løs fra Ukraina – sådan som vi har sett det i Sør-Ossetia og Georgia.

Putin vet, at Vesten og Nato ikke kan gjøre noe for å forhindre ham i det. Der vil ikke bli sendt tropper inn for å beskytte de ukrainere, som ønsker å bestemme selv – liksom der ikke ble sendt tropper til Georgia i 2008, Tsjekkoslovakia i 1968 eller Ungarn i 1956.

Han vet, at vi bare kan si FY! Og dessverre har han ikke høye tanker om Vestens standhaftighet: Han er jo sluppet godt fra å bryte de avtaler om våpenhvile, som ble inngått ved EU-mellemkomst i Georgia. Ganske vist ble Vestens samarbeide med Russland avbrutt på forskjellige områder som “straff”, men det varte kun et år, så ble de lukket inn i varmen igjen – uten å ha oppfylt løftene. Og siste år så alle i Syria, at det ikke er nødvendig å ta den amerikanske president alvorlig, når han trekker en ”rød strek”.

Man kan si, at vi selv har bedt om, at Putin oppfører seg, som han gjør. Og risikoen for at det får lov til at fortsette kanskje andre steder, hvor Russland har ønsker om å sette seg tungt på sitt ”nære utland”, er like frem proporsjonal med den forakt, Putin nærer for Vesten…

Derfor er det viktig, at der nå sies FY! til Putin, så han kan merke det. Og der er faktisk en del muligheter, hvis man ellers kan enes om at benytte dem:
Russland bør kastes ut av G-8 samarbeidet. Der har Russland aldri hørt hjemme, for det består av verdens store industriland, og Russland hører slett ikke hjemme i den liga. Det vil gjøre vondt på Putins selvfølelse, især da han står for å skulle være vert ved et G-8 toppmøte i Sochi, som han har øst milliarder inn i for å være vert ved de nettopp avsluttede olympiske vinterleger.
Dernest bør Russland lukkes ute av samarbeidet på en rekke andre områder, som vil gjøre vondt i den russiske økonomi, som har det elendig – og vil få det enda verre i takt med, at gass- og oljepriser faller, og behovet for reformer og investeringer i en modernisering av russisk industri stiger. Det er for eksempel på høy tid å presse på på over for de klare overtredelser av reglene, Russland foretar i den internasjonale handelsorganisasjon WTO. EU kan også stramme kravene om at Gazprom skal overholde EU-regler og endre sin forretningsmodell. Og EU-landene kunne også omsider manne seg opp til å skape den felles energipolitikk, som hittil er blitt blokkert av enkelte (store) lands interesse i å lage særavtaler med Russland.

Det er også viktig å gjøre det helt klart for Putin, at Nato vil stå solidarisk med de medlemmer, som er nærmest presset fra Moskva – de baltiske land og Polen – kanskje ved utstasjonering av Nato-styrker, hvis disse landene ønsker det.

På det litt lengre sikt er der imidlertid et helt andet sted, Putin skal holde øye med: I det østlige Sibir står der seks millioner russere på den ene side av verdens lengste grense, og hundrede millioner kinesere like på den annen. Der er allerede mange kinesere i Sibir, hvor Beijing investerer mer i det østlige Sibir enn Moskva gjør. Så mon ikke kineserne holder nøye øye med, hva Russland gjør i Ukraina, hvor Kina for øvrig har betydelige landbruksinteresser. Hvis Russland annekterer Krim på den ene eller den anden måte, vil det innebære et brudd på alle internasjonale regler om territorial suverenitet. På et eller andet tidspunkt kan det gi problemer langt østpå. Selv om Kina formentlig i første omgang vil bakke Russland opp, når der gjøres forsøk på å håndtere krisen i FN.

Derfor er det en risikabel og kostbar vei, Putin er slått inn på. Man vil gjøre ham selv og hans stakkars folk en tjeneste ved å frata ham lysten til at fortsette.