Vil ikke ha økonomiske sanksjoner mot Russland – ennå

370

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard mener det ikke er riktig å diskutere økonomiske sanksjoner direkte mod Russland med det første. Men han vil vurdere alle verktøy i verktøykassen. NATO-generalsekretær Anders Fogh Rassmussen arbeider for å nedeskalere situasjonen i Ukraina.

– Vi skal ta de første innledende samtaler om økonomiske sanksjoner, hvis det hele eskalerer, sier Martin Lidegaard til Midtfyn.dk. Ingen utenriksministre håper, ifølge Lidegaard, at det går så langt at EU innfører økonomiske sanksjoner mot Russland.

– Der er fortsatt en vei tilbake til forhandlingsbordet, fordi der ikke har vært egentlige kamphandlinger ennå. Det håp om en fredelig løsning, og det skal vi puste til, ikke puste ut, sier han og fortsetter: – Der er mange ting, man skal være klar over før man sanksjonerer, herunder hvem det er, man vil sanksjonere imot, og hvilke typer av sanksjoner vil man innføre.

Den danske utenriksminister mener at det i dag er bedre at bli enige om at stoppe alle forhandlinger med Russland, fordi det kan gjøres med det samme.
– Det er meget konkret, og det er rett langt at gå, sier han.
 
Det, som også kan gjøres raskt er å sende internasjonale observatører til Krim.
Med få dages varsel kan der stå observatører i lyseblå FN-uniformer på den ukrainske halvøy, hvis Russland godkjenner utsendelsen av dem.
 
Observatørenes viktigste funksjoner er ifølge ministeren, at de kan se fra hvilken side det første skudd blir avfyrt, hvis det blir aktuelt.
– Det vil have en preventiv effekt, fordi de kan se, hvem som starter kamphandlinger, hvis de bryter ut, sier han og tilføyer: – De kan legge en demper på situasjonen.

Den danske utenriksminister lener seg dermed opp den erklæring, Nato sendte ut i går, hvor Nato-landene anbefaler å sende internasjonale observatører til Krim.
 
Nato-erklæringen inneholder, ut over en anbefaling om at sende internasjonale observatører til Ukraina, skarpt formulerede fordømmelser og et initiativ til at holde møte i Natos Russland-råd, så partene kan snakke direkte til hverandre. Nato-generalsekretær Anders Fogh Rassmussen uttrykte optimisme omkring et møte med russerne, da de selv har ønsket et møte.

Men Martin Lidegaard har ikke de samme forhåpninger til at det kan løse situasjonen, at Nato taler med store bokstaver direkte til russerne.
– Jeg er ikke sikker på at der kommer en løsning ut av det (møtet, red. anm.). Hvis vi skal være realistiske, så skal vi finne de trinn, som kan nedeskalere situasjonen, sier han til Politiken.
Han understreker, at det viktigste trinn i hans øyne er internasjonale observatører.

– Og så skal vi ha gjort det fullstendig klart for Russland, at de ikke kan sitte ved et forhandlingsbord og forberede G8 uten å sitte ved et annet forhandlingsbord, hvor de vil skape fred i Ukraina, sier utenriksministeren.

– Tiden er ikke inne til at EU innfører egentlige økonomiske sanksjoner mod Russland, sier Lidegaard på vei inn til mandagens hasteinnkalte EU-utenriksministermøte om Ukraina i Brüssel.
Ministeren vil heller som en umiddelbar reaksjon stoppe EUs deltagelse i forberedelsene av neste G8-toppmøte, som skal finne sted i den russiske byen Sochi i juni.

Men økonomiske sanksjoner, som USA har truet med, er ifølge den danske minister ikke en god idé. I hvert fall ikke ennå.