Frykter prisras

396

Aksestrateg Erik Roland i Nordea frykter handelsrestriksjoner mot Russland som følge av Krim-krisen. Han ser ikke bort fra et scenario der lakseprisen dumpes med 20 til 30 prosent.

Den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina gir tildels store utslag for aksjene på Oslo Børs mandag. Blant de aksjene som får mest juling er lakseaksjene. Norway Royal Salmon faller eksempelvis med 5,4 prosent, mens Marine Harvest går ned 3,9 prosent.

Nordea tar ut flere aksjer fra ukeporteføljen som tynges av eksponering mot regionen.

– Det er greit å ta ned eksponeringen mot regionen, fordi hele situasjonen er uoversiktlig, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea til Stocklink iMarkedet.

I løpet av helgen har spenningen rundt situasjonen i Ukraina økt etter at russiske styrker okkuperte Krim-halvøya og fra vestlige land protesteres det mot Russlands president Vladimir Putin. På de ledende børsene i Europa er reaksjonen markant, med DAX, CAC 40 og FTSE 100 ned mellom 1,2 og 2,3 prosent. Oslo Børs får imidlertid drahjelp fra blant annet økt oljepris og faller langt mindre.

– På nåværende tidspunkt vil jeg si at det er forbigående støy. Det er få som tror at konflikten virkelig kan eskalere til krig. Men det er usikkerhet, aksjemarkedet liker det ikke, sier Roland.

Aksjestrategen tar ut oppdrettskjempen Marine Harvest fra sin ukeportefølje.

– Rundt 8 til 10 prosent av oppdrettsvolumet går til Russland og skulle det bli sanksjoner mot Russland, slik at man ikke får eksportert laks den veien, må den laksen gå et annet sted og da presser man gjerne prisene. Vår analytiker i Markets anslår prisen ned rundt 20 til 30 prosent hvis det skulle skje, sier han til iMarkedet.