Vil ha smoltproduksjon i lukkede anlegg

899

Fiskeribladet Fiskaren tar på lederplass initiativ til at Norges smoltproduksjon bør gjøres i lukkede anlegg. Med det slår avisen inn en åpen dør.

«Bare de siste ukene er det meldt om tre større lakserømminger, noe som har gitt de kraftigste oppdrettskritikerne mer vann på mølla. Rømmeproblemene viser imidlertid at debatten bør holdes varm. Verken for samfunnet i sin helhet eller for næringen spesielt er så høye rømmetall bra. Derfor bør næringen sette diskusjonen rundt bruk av lukkede anlegg i smoltfasen enda høyere på dagsorden,» skriver Fiskeribladet Fiskaren på lederplass mandag.

Avisen er tydeligvis bekymret for rømming fra settefiskanlegg.

«Det vil være omtrent umulig å beskytte seg hundre prosent mot rømming. Uvær, uhell og menneskelige feil vil alltid skje. Derimot bør det være langt lettere å gjøre noe med rømming i smoltfasen. Det er bra at settefiskanleggene følges nært av direktoratet i forhold til gode driftsrutiner og avløpssikring, men samtidig bør økt bruk av lukket smoltproduksjon bli et viktigere tema for næringen. Vi etterlyser også flere konkrete politiske initiativ,» skriver avisen videre.

Nå produseres stort sett smolt/settefisk i lukkede anlegg på land i Norge. Politiske grep er altså unødvendig. Til og med i Chile er en i ferd med å gå bort fra settefiskproduksjon i åpne innsjøer.

Her er bilder av noen av Norges settefiskanlegg:

e SAMSUNG CSC 013 029 037 004

Når det er sagt, kan en selvsagt drøfte en minimumsvekt for sjøsetting av smolt, alternativt rømmingssikring gjennom maskevidde i åpne anlegg eller hvorvidt mer av landets matfiskproduksjon bør skje i lukkede anlegg – enten i sjø eller på land. Men det er altså en annen diskusjon.