Het vinter

616

Spotprisene daler tilbake for laks som skal leveres i den første uken av mars. Men svært mye skal til for å stoppe første kvartal 2014 fra å bli det best betalte priskvartal i moderne tid.

Så fremt ikke noe høydramatisk inntreffer de siste tre ukene av kvartalet, vil det gjøres opp med et prissnitt mange kronestykker over det rekordhøye andre kvartal i fjor, da prisen landet på 42,28 kroner. Så langt i år er lakseprisen (levert Oslo) på et gjennomsnitt på 47,93 kroner. Med tre kjappe uker igjen, sier det seg selv at mye skal gå galt om ikke fjorårstoppen passeres med god margin.

Når det er sagt, så er det ikke alle oppdrettere forunt å skumme fløten av de høye prisene i første kvartal 2014. Og det er nettopp oppdretternes avventende holdning til å slakte ut fisk, med dertilhørende tilbudsmanko, som har blåst opp spotprisene så langt i år. Så snart det er kommet mer fisk for salg, slår det ut i prissvekkelse, slik en har sett de siste tre uker.

Ser en med de lange brillene på prisutviklingen, vil en se at det ikke har vært oppnådd høyere snittpriser for norsk oppdrettslaks på 26 år (fortsatt hårfint foran 1988).

88

Så selv om fôrsalget er opp, spotpriser og aksjekurser er ned, så kan en trøste seg med at det ikke ser spesielt kritisk ut.