Vil ikke møte Dalai Lama

437

Det offisielle Norge vil ikke møte Dalai Lama. Verken regjeringen, kongehuset eller Stortingets presidentskap har avtalt møter med tibetanernes åndelige leder når han kommer til Norge i mai.

Mottakelsen av representanter fra det offisielle Norge er mildt sagt lunken i forkant av Dalai Lamas Norgesbesøk til våren. I bakgrunnen vaker de dårlige handelsrelasjonene til den raskt voksende stormakten Kina. Norges forhold til Kina har blitt dramatisk svekket etter Nobel-pris-tildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Stortingets presidentskap har ikke avtalt noe møte. Statsministerens kontor og kongehuset viser på sin side til Utenriksdepartementet, skriver Aftenposten.

– Dalai Lamas besøk i Norge er et privat besøk. Det ligger noe fram i tid, og hvorvidt representanter for norske myndigheter vil møte Dalai Lama, er for tidlig å si, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD.

Samtidig er det klart at både Venstre-leder Trine Skei Grande og Sosialistisk Venstrepartis nestleder Bård Vegar Solhjell ønsker å møte Dalai Lama.

– Vi reparerer ikke forholdet til Kina gjennom å la være å stå for det vi normalt står for, sier Solhjell.

Prosjektleder for Dalai Lamas besøk, Petter Karal, sier programmet for besøket blir klart i neste uke. Han sier at Dalai Lama selv ikke har bedt om å få møte norske politikere, men legger til at alle står fritt til å be om å få snakke med ham.

Dalai Lama er invitert til Norge av buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling og Den Norske Tibetkomité for å feire at han fikk Nobels fredspris for 25 år siden. Besøket varer fra 7. til 10. mai.

– Besøket i Norge er et initiativ fra andre, men som Nobelinstituttet selvfølgelig må delta i. Det ville være unaturlig om han skulle få en annen behandling enn andre prisvinnere, sa Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland tidligere denne måneden.

Leder for fredsforskningsinstituttet Prio, Kristian Berg Harpviken, oppfordrer norske myndigheter til å gripe sjansen.

– Jeg mener at Norge ikke må la seg diktere av Kina, men det er vanskelig ikke å anerkjenne at det utgjør et dilemma for norske myndigheter, sier han.