Kan ikke gå på vannet

374

SalMar fikk et driftsresultat på 348 millioner kroner i fjerde kvartal 2013. Men lønnsomhetsmessig er ikke frøyaselskapet lengre i en egen liga.

Vedvarende høye priser ga et godt resultat for SalMar også i fjerde kvartal, dette til tross for fortsatte biologiske utfordringer. Operasjonelt driftsresultat endte på 348 millioner kroner i perioden, en marginal nedgang fra foregående kvartal, men en økning på hele 222 millioner kroner fra samme periode året før. Operasjonelt driftsresultat for året 2013 ble i overkant av 1,2 milliarder kroner og er det høyeste i konsernets historie.

– Vi er fornøyde med resultatet, men er bevisst på at dette i stor grad skyldes et sterkt marked og gode laksepriser. Det er fremdeles biologiske utfordringer knyttet til PD og lakselus, med de kostnadskonsekvenser det har, sier konsernsjef i SalMar Leif Inge Nordhammer.

Gjennomsnittlig laksepris i kvartalet steg med 55 prosent fra tilsvarende periode året før og SalMars samlede driftsinntekter endte på 1,8 milliarder kroner, en økning på rundt 500 millioner kroner fra fjerde kvartal 2012. Total slaktet konsernet rundt 34 100 tonn laks i perioden (29 600), slik at samlet operasjonelt driftsresultat per kilo i fjerde kvartal endte på 10,20 kroner (4,26 kroner).

Den operasjonelle utviklingen i kvartalet betegnes fremdeles som utfordrende, men variasjonene mellom de ulike regionene er stor. I segmentene Midt Norge og Rauma preges driften og lønnsomheten fremdeles av håndtering av PD-relaterte utfordringer, i tillegg til at lakselus er en økende utfordring i begge områdene. I segment Nord Norge er lønnsomheten tilbake til historisk høye nivåer. Det var også i Villa Organic en positiv kostnadsutvikling selv om det fremdeles gjenstår noe tid før SalMar når et ønskelig kostnadsnivå for segmentet.

I virksomhetsområdet Salg og prosessering var produksjonseffektiviteten gjennomgående høy i kvartalet, dette til tross for økt slakteandel av PD-fisk. Resultatet for segmentet ble imidlertid negativt påvirket av konsernets fastpriskontrakter.

2013 har resultatmessig vært et meget godt år for SalMar. Høye laksepriser og store engangsgevinster har generert en rekordinntjening i konsernet. Styret vurderer SalMars finansiell posisjon meget god og innstiller derfor på et utbytte på åtte kroner pr aksje. Etter styrets vurdering er SalMars finansiell kapasitet for videre vekst sterk.

Basert på anslag over stående biomasse ved utgangen av året er det ventet begrenset vekst i det globale utbudet av atlantisk laks i 2014. SalMar opplever god etterspørsel i alle selskapets kjernemarkeder. SalMar forventer å slakte 133 000 tonn i Norge i 2014. I Norskott Havbruk (Scottish Seafarms) forventes et volum på 25 000 tonn i 2014.