Rutinemessig miljøkriminalitet

407

I onsdagens spørretime på Stortinget ba Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, regjeringen rydde opp i det han kaller «rutinemessig miljøkriminalitet» i oppdrettsnæringen.

Konkret ba han regjeringen om å merke all oppdrettsfisk og øke bøtenivået for rømming, skriver De Grønne på sine hjemmesider.

– På kort sikt har regjeringen bare tre virkemidler: Stans veksten, slå knallhardt ned på rømming og for mye lus, og påby merking av all oppdrettsfisk. Det er et språk næringen vil forstå, og som de seriøse i næringen vil hilse velkommen, sier Hansson.

– Både den nåværende og den forrige regjeringen har ignorert at ansvarsløse oppdrettere får ødelegge både kystmiljøet og omdømmet til den seriøse delen av næringen. Det er på høy tid at Fiskeriministeren tar tak i denne ukulturen sier Hansson.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker signaliserte tidligere i vinter at hun ønsker seg femdobling av norsk oppdrettsnæring innen 2050 og uttalte samtidig at problemene i næringen «allerede er delvis løst» og at hun også ønsker seg en vekst på kort sikt.

– Vi ønsker en bærekraftig oppdrettsnæring med gode arbeidsplasser, men hvordan skal vi forsvare næringen mot statsråder som Aspaker? Regjeringen tillater lakselusproblemet å bli stadig verre selv om Mattilsynet og andre fagetater har for lengst slått alarm om at vi mister virkemidlene for å bekjempe lakselus, sier Hansson.

De Grønne mener oppdrettsnæringa har kritiske miljøutfordringer og varsler at partiet vil jobbe aktivt både på nasjonalt og lokalt nivå for å stille tøffere krav til næringa i årene som kommer.