Vanskelig å se lavere kostnad enn 23 kroner

395

– I dagens situasjon tviler jeg på at produksjonskostnadene i Norge kan komme under 23-24 kroner, sier konserndirektør John Binde i Norway Royal Salmon (NRS).

Under presentasjonen av fjerde kvartals resultat på Hotel Continental i Oslo, sa konserndirektøren i NRS at han ser for seg at produksjonskostnadene vil fortsette på et høyere nivå i tiden som kommer.

– Hva er bakgrunnen for denne vurderingen?

– VI tror, som vi ser hos oss selv, og slik vi leser rapportene fra andre selskaper, at produksjonskostnadene er ved å øke, når vi sammenligner dem med prisene for et år eller to tilbake, sier Binde til iLaks.

– Hos oss er det de biologiske utfordringer i form av lus, på sørvestlandet er det også AGD som en ny utfordring, som er hovedgrunnene til at produksjonskostnadene øker. En ting er direkte kostnader av lusebehandling. Et annet er at får du problemer med lus, så får du også en dårligere produksjon på fisken gjennom livsløpet, påpeker han.

NRS la i dag frem tall som viser at de i Nord-Norge har produksjonskostnader som ligger rundt 25 kroner kiloen, mens det i sør ligger rett over 30 kroner kiloen.

– For vår del er produksjonskostnaden som vi legger frem i dag på et alt for høyt nivå i vår sørlige region. Der må vi bare legge oss flate og si at det er en for dårlig prestasjon, og kostnaden skal betydelig ned her. Vi er samtidig realistiske, og sier at vi klarer ikke det før etter første halvår. Det er de harde fakta som vi må ta inn over oss, sier Binde.

Han gjentar at de økte kostnadene i sør skyldes de biologiske utfordringene.

– I tillegg til de biologiske utfordringene har vi også hatt rømming, som gjorde at noe av biomassen i sør forsvant ut, og den kan vi jo ikke bygge videre på. Det gjør at vi får noe mindre volum fisk å dele disse kostnadene på. Det er da med til å øke produksjonskostnaden i sør, dessverre, sier NRS-direktøren.

– Selv om du tar bort de ekstraordinære kostnadene i sør, hvor regner du med at produksjonskostnadene vil ligge i tiden fremover?

– Vi har lenge hatt som mål å ha kostnadsnivået i sør på rundt 25 kroner kiloen. For tiden er det alt for ambisiøst. Men vi mener at det er potensial til å komme ned på det nivået etter hvert. Når vi ser på situasjonen i nord, så er kostnaden lavere, og der er vi allerede i dag under 25 kroner. I Finnmark mener vi at vi skal kunne komme ned mot 23 kroner. Vi er på i overkant av 24 kroner i Finnmark i dag, sier han

Tallene som NRS la frem i dag viser at produksjonskostnaden i nord er på 25 kroner, men da er deres virksomhet i Troms tatt med.

– I Finnmark drives det godt nå. Der er produksjonskostnaden i dag på 24 kroner eller lavere. Det mener vi er et bra nivå.