Går ikke på ILA-smell

739

Bakkafrost-konsernet ser ut til å ha vært heldige i uhellet, da det ble funnet infeksiøs lakseanemi (ILA) i en av deres mærer tidligere i februar. Konsernsjef Regin Jacobsen tror ikke på noen gjentakelse av AGD-tapet fra oktober.

– Situasjonen i Selatrað er annerledes enn den vi fik i Fuglafjørður i oktober, sier konsernsjef Regin Jacobsen i Bakkafrost til iLaks.

I oktober fant veterinærer AGD i en av mærene i Fuglafjørður. Selskapet valgte å slakte all laksen raskest mulig, siden dette var første gang man fant denne amøben på Færøyene. Det kostet Bakkafrost anslagsvis 70 millioner kroner, fordi laksen ikke var mer enn 4,2 kilo i snitt, og fordi den ble slaktet i oktober, noe som ga lavere pris enn det mange oppnådde i desember.

For et par uker siden fant man ILA-viruset i en av mærene i Selatrað. Det var første gang i løpet av de siste ti årene at man fant den hissige varianten av ILA på Færøyene. Men denne gang ble ILA funnet i en tidlig fase.

– Vi var i gang med å slakte laksen i Selatrað, og var nesten ferdige med å slakte fisken da vi fant ILA. Ingen fisk var blitt syk, og vi så ikke noen synlige tegn på ILA. Vi valgte da å slakte så raskt vi klarte, for å begrense mulighetene for spredning, sier Jacobsen.

Han tror ikke selskapet kommer til å oppleve en lignende situasjon som i Fuglafjørður, at selskapet vil tape penger i Selatrað.

– Laksen i Selatrað er slaktet, og den hadde en gjennomsnittsvekt på 5,2 kilo. Derfor får vi ikke den samme effekten på resultatet, slik vi så det i Fuglafjørður, sier han.

– Vi regner vi ikke med å se en tilsvarende ”feil” i resultatet for første kvartal, slik vi opplevde i fjerde kvartal, påpeker han.

Oppdrettssonen Sundalagið, som Selatrað er en del av, blir nå slaktet som planlagt. Anleggene som ligger nærmest Selatrað blir slaktet først. Deretter skal resten tas. Hele sonen vil etter planen være slaktet om to-tre måneder. Siden skal området legges brakk. Ny fisk blir sannsynligvis satt ut i august.