Mistet millioner på å ta laksen

953

Mistanken om AGD gjorde at Bakkafrost gikk glipp av flere titalls millioner kroner i fjerde kvartal.

Mistanken om at amøbesykdommen, som vanligvis kalles AGD, var registrert i et av oppdrettsanleggene til Bakkafrost i Fuglefjord på Færøyene, ble en dyr erfaring.

– Vi burde ha hatt en EBIT per kilo på 18 kroner, i stedet for 13 kroner. Det vil si at vi ikke fikk en inntekt på rundt 70 millioner kroner på grunn av hendelsene i Fuglafjord, sier konserndirektør Regin Jacobsen i Bakkafrost.

Fisken i dette anlegget skulle etter planen slaktes i fjerde kvartal i 2013, og var også der mesteparten av fisken fra Bakkafrost skulle komme dette kvartalet.

– Anlegget i Fuglefjord fikk et dårlig resultat for denne årgangen. Hovedårsaken er at vi måtte slakte fisken før den nådde en høyere gjennomsnittsvekt, sier konserndirektøren.

Det var i Fuglefjord at man fant de første sporene av det som kunne utvikle seg til AGD. Bakkafrost valgte umiddelbart å sette i gang med å tømme anlegget for fisk. Planen var at Fuglefjord skulle slaktes ut i fjerde kvartal.

– Når du slakter en laks med en snittvekt på 4,2 kilo, da får du en høyere kostpris og en lavere salgpris. I vårt tilfelle hadde vi en høyere kostpris på rundt to kroner kiloen, og vi solgte fisken til en pris som kanskje ligger på rundt tre kroner lavere per kilo. Da er det fem kroner i forskjell fra hva vi fikk og hva vi kunne fått, sier han.

Fuglefjord stod for 80 prosent av alt Bakkafrost slaktet i fjerde kvartal.

– Derfor slår det hardt inn på det endelige resultatet for kvartalet. Vi har hatt stabile resultater i lengre tid, og når man da en gang bommer, da blir det veldig uventet i forhold til hva alle andre forventer, påpeker han.

Han lar seg ikke vippe av mærkanten for det.

– Dette er slikt som kan skje i oppdrett. Vi har planer om at det ikke skal skje igjen. Vi kan ikke forutse uventede hendelser, og det var det vi fikk i Fuglefjord, da vi fikk stadfestet amøber samtidig som vi startet slaktingen. Derfor måtte fisken tas raskt, selv om en del av fisken burde stått noe lenger i mærene, sier han.

Bakkafrost valgte å handle raskere enn det myndighetene mente var nødvendig.

– Det var vårt valg å ta ut laksen så raskt, etter at amøben ble funnet. Vi kunne ha ventet noe, men valgte selv å slakte så raskt som mulig. Og det var myndighetene var fornøyd med vår avgjørelse. Vi ville unngå at dette skulle spre seg, sier Regin Jacobsen.