Bloomberg ser Peak Salmon

630

Den New York-baserte nyhetskjempen Bloomberg hiver seg på, og argumenterer for at verdens laksproduksjon er nær toppen. – Dine beste sushiår er bak deg, skriver Bloomberg.

Først ute var Financial Times. Nå kommer den amerikanske finansnyhetstjenesten Bloomberg på banen med spådommer om at verdens lakseproduksjon nærmer seg toppen.

Først var det Peak Oil . Nå er det bekymring for at Peak Salmon setter inn. Hvis det er tilfelle, kan prisene på produkter som gourmet kattemat og lakseruller stige høyere. Og det er ikke slik at sushi var billig til å begynne med, særlig ikke i New York og Los Angeles, skriver Bloomberg.

Begrepet Peak Salmon er hentet fra Peak Oil-teorien, der ideen er at all verdens råolje er blitt funnet og produksjonen begynner å avta. Dette vil igjen holde prisene oppe.

Bloomberg viser til at lakseprisen har steget med 50 prosent på ett år.

Hva er det som presser opp lakseprisen? Selv om etterspørselen er stadig økende, blant annet fra land som Kina, er stramme forsyninger av fisk en viktigere årsak.

Bloomberg viser til at de fleste laks er oppvokst i sjøanlegg, flytende merder i kystnære farvann i land som Norge, Canada, Storbritannia og Chile. Fisken fôres med en diett som dels består av bearbeidet fiskemel og fiskeolje. Mesteparten av det kommer fra sardiner, ansjos, sild, menhaden og annen villfisk som er malt opp og matet til laks, vanligvis i form av komprimerte pellets.

Overfiske har utarmet forsyningene av industrifisk, og produksjon av laksefôr er ikke den eneste grunnen. Industrifisken har gjerne en høy andel av omega-3 fettsyrer, som antas å bidra til å forhindre hjertesykdommer og leddgikt. Etter oppdrettselskaper er farmasøytiske selskaper og kosttilskuddprodusenter blant de største kjøperne av fiskeolje. Laksen kan ikke på egenhånd produsere omega-3 fettsyrer, det er lagret i deres kjøtt når de konsumerer måltid som inneholder fiskeolje, og de ​​fleste synes å foretrekke å spise laks foran industrifisk.

Landbrukselskaper som Cargill Inc. og Monsanto Co jobber med å produsere fiskemel erstatninger laget av alt fra soyabønner til alger. Men det er ingen erstatning for fiskeolje som pakker så mye omega-3 fettsyrer.

Bloomberg viser videre til geografiske begrensninger i produksjonen: Ikke mange steder har kaldt, rent vann og havstrømmer som fisken trenger for å trives – og statlige reguleringer. Selv om Norge trykker nye konsesjoner, har mange potensielle steder som Alaska erklært oppdrettsanlegg uønsket.

Ulempene av havbruk har vært godt dokumentert: Oppdrettsanlegg der fisk er konsentrert i større antall fører til fôrspill som faller til bunns hvor det brytes ned sammen med fiskeavfall og tapper oksygen i fra vannet. Dette øker mottakelighet for sykdom og parasitter, som krever fôr med antibiotika og parasiticider. Sykdommer kan også spre seg til villfisk, står det videre.

Det er en oppside til høyere laksepriser, selv om det ikke nødvendigvis kommer forbrukerne til gode: Eierne av de største anleggene vil se muligheter for ekspansjon og konsolidering.