En av ti må slutte i Veterinærinstituttet

465

Minst 30 årsverk skal bort fra Veterinærinstituttet. Direktør Gudmund Holstad frykter at dette kan gå ut over beredskapen i Norge.

Veterinærinstituttet har totalt 280 ansatte i Oslo, Sandnes, Bergen, Trondheim, Harstad og Tromsø. Nå må minst en av ti slutte for at Veterinærinstituttet skal spare mellom 20 og 30 millioner kroner.

– Man skal ikke redusere størrelsen på Veterinærinstituttet for mye uten at man risikerer at det går ut over beredskapen i Norge. Det vil være veldig uheldig. Da står man dårlig rustet til å løse krisene når de dukker opp, sier direktør Gudmund Holstad til NRK.

Innsparingene er nødvendige fordi pensjonskostnadene øker mer enn forventet. I tillegg har forskningsinntektene har gått ned.

– Det er vanskeligere å få midler til prosjekter i Norges forskningsråd innen våre områder. Da tenker jeg spesielt på dyrehelse og mattrygghet. Det er områder man ikke prioriterer like sterkt lenger i Norge. I tillegg er det slik at det er flere aktører konkurrerer om pengene, sier Holstad.

Instituttet driver forebyggende helsearbeid, smittesporing og sykdomskontroll på både dyr og fisk. Driften finansieres derfor av Landbruks- og Fiskeridepartementet i fellesskap, men mesteparten av inntektene kommer fra eksterne kilder og prosjekter.