Vil ha mer oppdrett på Helgeland

1014

Alle ordførerne på Helgeland vil åpne for mer oppdrett i regionen. Halvparten av alt lakseoppdrett i Nordland skjer på Helgeland.

Kommunene utarbeider nå en felles kystsoneplan som skal tilrettelegge for mer havbrukaktivitet, forteller ordfører i Lurøy kommune, Bjørnar Skjæran til NRK.

Skjæran og de andre ordførerne på Helgeland vil ta del i den ventede veksten i næringen.

– Vi er allerede en viktig region på dette området. Ti prosent av verdens lakseproduksjon, når det gjelder oppdrettsbaserte, kommer fra Nordland. Halvparten av det fra Helgeland.

– Samtidig ligger det veldig godt til rette for fortsatt vekst her, legger han til.

Han mener det er rom for mer oppdrett på Helgeland.

– Ja, det er klart det er rom for det. Helgeland har fantastiske havområder. Størstedelen av havområdene er så grunne at det ikke kan drives oppdrett i dem. Der kan de andre interessene boltre seg.

Ikke alle vil ha mer oppdrett i regionen. Naturvernforbundet er bekymret for konsekvensene dersom det blir åpnet for enda mer oppdrett av fisk.

– Problemet er jo å holde denne næringa økologisk bærekraftig også i fremtida, sier leder i Naturvernforbundet i Nordland, Erling Solvang. Hun er særlig bekymret for mer lakselus, mer rømt fisk, og mer forurensing.