Holder igjen fisk

353

Samtidig som oppdretterne fôrer alt de kan, holder de igjen på slaktevolumene. Konsekvensen er fortsatt høye laksepriser – enn så lenge.

Uke syv var en ny uke med lakseeksport langt etter fjoråret. 18.359 tonn ble det skipet ut av norske eksportører. Det er seks prosent mindre enn samme uke i fjor – og temmelig nøyaktig i tråd med eksportreduksjonen vi har sett så langt i 2014 relativt til 2013.

Hittil i år har det blitt eksportert 123.086 tonn laks, sammenlignet med 130.905 tonn i løpet av de samme syv uker i fjor. Det viser den siste eksportstatistikken fra Norges Sjømatråd.

Etterspørselen etter laksen er fortsatt upåklagelig og hurtig voksende. Lavt utbud av fisk har gitt en snittpris på 48,42 kroner kiloet så langt i år – hele 38 prosent over rekordåret 2013.

Oppdretterne tar tydeligvis sats på at det svarer seg å holde fisken i sjøen noe lengre. Ideen er å fôre opp et ekstra kilo for drøye elleve kroner (hensyntatt fôrfaktor på 1,2), som kan selges i kjøttvekt til mellom 40 og 50 kroner.

Men gitt at den sesongmessig svært høye fôringen vi nå ser fortsetter utover vinter og vår, er det bare et tidsspørsmål før et økende antall oppdrettere vil kaste kortene og slakte ut fisk på høye priser. Det vil i sin tur øke tilbudet og kunne legge press på spotprisene.