For snevert fokus på bærekraft

401

Konserndirektør Marit Solberg mener medias bærekraftfokus er for ensidig rettet mot lus og rømming. – Jeg er vel så opptatt av klima, sier hun, og mener oppdrettsnæringen har en viktig rolle å spille.

Marit Solberg er klar på at oppdrettsnæringen har en omdømmeutfordring.

– Næringen er ikke bærekraftig og er miljøfiendtlig, hevder kritikerne. Vi er uenige i denne svartmalingen, selv om vi har våre utfordringer på lus og rømming, sa hun under et møte med lillesøster og statsminister Erna Solberg i Bergen tirsdag.

I denne anledning har Marine Harvest inngått et samarbeid med miljøvernorganisasjonen WWF. WWF, som forøvrig ledes av Nina Jensen, søster til finansminister Siv Jensen.

– Det å være bærekraftig er veldig viktig for oss, ikke minst siden vi er det største selskapet. Men bærekraft i Norge koker i pressen i stor grad ned til lus og rømming. Det synes jeg er for snevert. Jeg er vel så opptatt av klima, poengterte hun.

– Vi kan gjøre mer for bærekraften ved å spise mer fisk enn å spise kjøtt. Da gjør vi mer for bærekraften enn ved å unngå å spise oppdrettslaks, sa Solberg med referanse blant annet til den overlegne fôrfaktoren ved fiskeoppdrett.

– Jeg må si jeg blir grådig provosert, på godt bergensk, av å høre at oppdrettsnæringen bruker mye antibiotika, la hun til.

Oppdrettsmotstanderen Rune Jensen fra Salmoncamera benyttet anledningen til å stille et spørsmål til statsministeren. Jensen hevdet mange direktorater og institusjoner mener at oppdrettsnæringen ikke er bærekraftig.

– Hvilke uavhengige instanser er det som sier at industrien er bærekraftig? Og hvorfor blir de andre i mindre grad vektlagt? spurte han.

– Jeg er uenig i at de blir lite vektlagt, sa Erna Solberg, og understreket at det blir gjort en omfattende jobb av mange kompetente mennesker i kampen mot lus og rømming, selv om det fortsatt er utfordringer.

– Den forrige regjeringen innførte vekststans. Etter det har produksjonen økt med 42 prosent. Hvorfor vil dere tillate vekst når næringen ikke er bærekraftig? fulgte Jensen opp.

– Det er jo det man gjør når man tillater nye konsesjoner. De grønne konsesjonene er dannet for for å bidra til enda høyere bærekraft i produksjonen, svarte Erna Solberg.