Konsernsjef eller fotballproff?

632

Han fisker villaks, sykler og går i fjellet. Hardtarbeidende Alf-Helge Aarskog trives godt som Marine Harvest-sjef, men medgir at det er én jobb som kan konkurrere med hans nåværende.

–  Planeten vår består av 70 prosent vann, men bare to prosent av maten kommer fra havet. Vi vet at folketallet vokser, og har behov for mer mat. Marine Harvest ser sammen med FAO, FNs matvareorganisasjon, og andre et behov for mer akvakultur, sier Aarskog. Han har argumentene klare i et portrettintervju med lokalavisen Strilen.

Når oppdrett er den mest energieffektive matproduksjonen, er han overbevist om at det gir rom for vekst.

Aarskog sitter på 104.000 aksjer i Marine Harvest. Han føler et stort ansvar for å gi aksjonærene god avkastning.

– I forhold til ansvar er det klart at det er stort, med så mange medarbeidere og forvaltning av så store verdier. Når det er sagt, er det dette som interesserer meg, og det er både spennende og gøy. Så ansvaret tar jeg med glede. I forhold til børskurs, så svinger den, og vi er langsiktige. Så mitt viktigste bidrag er å få til gode prestasjoner innen de feltene vi holder på med, og at den langsiktige utviklingen går i rett retning, sier han til Strilen.

På spørsmål om hvordan det er å ha John Fredriksen som største eier, svarer han: – Han er en aktiv og god eier, med visjoner og handlekraft som overgår de fleste jeg har møtt.

Som oppvokst ved kysten, var det naturlig for sunnmøringen å starte med oppdrett.

– Det var naturlig å starte med noe som virket fornuftig og kan bidra til verdiskaping, her i landet og lignende steder globalt. Det å arbeide med mennesker og sunn matproduksjon er veldig tilfredsstillende, og har gledet meg de vel 20 årene jeg har holdt på. Liker en internasjonal virksomhet gir dette fagfeltet uante muligheter, sier han til Strilen.

Men han medgir at det er en annen bransje som kunne lokket ham.

– Det som kunne konkurrert med oppdrett, er nok en karriere som fotballproff. Men begynner å bli litt seint…, medgir 46-åringen.

Alf-Helge Aarskog og samboer Bodil Steine har bodd på Frekhaug, nord for Bergen, siden 2005.

– Det er en flott plass der vi trives bedre og bedre. Jeg er litt stril også fra oppveksten, så Frekhaug passer bra.

På fritiden prøver han å holde seg i form, og synes det er flott å sykle på Holsnøy.

– Eldsfjellet er en av de flotte toppene vi går på. Når det regner, er Sprek og Blid i Knarvik et godt tilbud. Utover det byr sjøen og båt på mange flotte muligheter.

Han liker også å lage mat.

– Favoritten er sashimi-biter av laks, i ponzo saus med ripsbær, finhakket asparges og vårløk.

I likhet med hovedaksjonær Fredriksen liker Aarskog å fiske villaks.

– Ja, i Namsen og Alaska når jeg jobber der. Det er spennende og god avkobling. Jeg er veldig glad for at vi i Marine Harvest, sammen med andre selskaper og elveeiere, har fått laksen tilbake til Vosso. Det viser at dette går, om en deler kunnskap. Ellers fisket bestefaren min og jeg mye laks i sjø i ungdommen. Det var tider det!