Derfor mener de dette anlegget er «høyst aktuelt og realistisk»

Nyheter
1230

Ocean Farm Holding har søkt om å få etablere et landbasert anlegg for produksjon av postsmolt og matfisk av laks i Lyngdal.

«Det søkes om en akvakulturtillatelse på inntil 2500 tonn MTB for laksefisk (laks og ørret) på Hausvik industriområde i Lyngdal kommune. Med inntil fire innlegg pr år vil produksjonen kunne komme opp i 10000 tonn årlig», heter det i et søknadsvedlegg fra Ocean Farm Holding, som iLaks har fått tilgang på.

Tredimensjonal skisse av det planlagte anlegget. SKISSE: Ocean Farm Holding

RAS-anlegget skal driftes med teknologi fra AKVA group, opplyser Ocean Farm Holding videre.

Ocean Farm Holding er for øvrig majoritetseier i selskapet Landbasert Akvakultur Norge, som allerede driver med oppdrett av rensefisk av rognkjeks og berggylt på det aktuelle industriområdet.

Les også: Agderselskap har fått tillatelse til oppdrett av berggylt

– Kan bygges til relativt lave kostnader
«Lokaliseringen på Hausvik med kort avstand til dypvannsressurser og resipient, samt det lokale behovet for postsmolt i regionen, gjør det omsøkte anlegget høyst aktuelt og realistisk fordi det kan bygges til relativt lave kostnader og tilsvarende økonomisk bærekraft sammenlignet med andre tilsvarende prosjekter», står det i søknadsvedlegget.

Trond Rafoss. FOTO: Universitetet i Agder

Daglig leder og eier i Ocean Farm Holding er Trond Rafoss. Han er tidligere forsker i Nibio og jobber nå ved Universitetet i Agder. Rafoss uttalte i forrige måned til Lister24, at dersom konsesjonssøknaden blir godkjent i februar/mars, så kan selskapet umiddelbart starte arbeidet med å etablere anlegget. Det er imidlertid snakk om en gradvis utvikling av virksomheten, med et par oppdrettskar i begynnelsen.

– Vår plan er at vi skal ta inn levende smolt som er rundt ett år gammelt fra norske produsenter, og plassere disse i store kar. Her skal vi fôre fisken i seks til åtte måneder til den blir opp mot to kilo. Deretter vil stor-smolten bli fraktet i tankskip til oppdrettere rundt om i landet som fôrer fisken i merder plassert i sjøen til slaktevekt. Ved å produsere smolten i et landbasert anlegg til den er rundt to kilo, reduserer vi tiden fisken er i sjøbaserte merder og muligheten for å bli smittet av lakselus, sa Rafoss til avisen.

Når det gjelder matfisk-delen skal dette i første omgang skje gjennom etablering av et pilotanlegg i samarbeid med Ecofishcircle. Ifølge Ocean Farming Holding er pilotanlegget planlagt oppskalert til fullskalaproduksjon ved Lista flyplass.

«Pilotproduksjonen av matfisk vil foregå innenfor de samme grenser som er omsøkt for postsmoltproduksjonen. Det betyr også at antallet individer i en matproduksjonssituasjon vil reduseres med 60% når det skal produseres matfisk opp til 5 kilos størrelse», skriver Ocean Farm Holding.

Det er ikke kjent hvilken prislapp anlegget får, eller hvordan det skal finansieres.

Presiserer
Ocean Farm Holding tar også opp spørsmålet om anlegget deres kan regnes som landbasert. Som kjent har både Losna Seafood og Arctic Seafarm opplevd utfordringer knyttet til dette.

«..det presiseres at bunnen av fiskekarene skal bygges slik at de får en beliggenhet over havnivå», poengterer Ocean Farm Holding.

Søknaden til Ocean Farm Holding har ligget ute til høring siden 8. desember. Høringsfristen gikk ut tirsdag denne uken.