Mer vaksinering, mindre PD-vaksine og veien videre…

411

Kronikk: Statistikken for vaksinesalget siste 12 måneder viser flere interessante trender. Bjarte Lygren og Tore Hovland i MSD Animal Health har tatt et dypdykk bak PD-statistikken.

Laks vaksineres i hovedsak mot  fem klassiske sykdommer, inkludert IPN. Vaksinestatistikken fra Farmastat for januar 2014 viser at antall solgte doser multivalent vaksine med IPN var 26,3 millioner mot 26,4 millioner doser i januar 2013. Det samlede antall vaksinedoser til laks var 26,7 millioner i måneden.

– Dette illustrerer at en som hovedregel velger å inkludere IPN-komponent, sier Bjarte Lygren i MSD Animal Health.

PD-trendene
Antall solgte vaksinedoser mot pancreas disease (PD) falt imidlertid i løpet av 2013. Nedgangen for kalenderåret var på 2,6 prosent.

– Nedgangen skyldes stort sett at det i 2013 ikke ble vaksinert mot PD i Midt-Norge, mens det i 2012 var spredt vaksinering mot PD i dette området. Vaksineringsgraden mot PD på Vestlandet er uendret. For januar i år var det en økning i PD-vaksinesalget på 15 prosent sammenlignet med januar i 2013, og det tyder på at flere har valgt å vaksinere noe senere mot PD enn foregående år, sier Lygren.

Epidemiologisk tilnærming

MSD-kollega Tore Hovland har tatt et dypdykk i PD-tallene, og har også sett på mer detaljert statistikk fra en rekke lokaliteter. Han ser både foruroligende trender, men også muligheter til å få redusert dødeligheten for laks. Oppfølging av smolten fra utsett til de ulike lidelser kan forventes å oppstå må kartlegges nøye i de ulike regionene. Dette vil gi bedre oversikt over når og hvor ulike problemer kan forventes å oppstå. Slik informasjon vil gi bedre kunnskap om hvilke tiltak som faktisk er av betydning. Ved forebygging og bekjempelse av sykdommer er det avgjørende at ting sees på i en større sammenheng. Særlig fordi en må forvente å kunne håndtere flere problemer fortløpende eller samtidig. En epidemiologisk tilnærming vil være av avgjørende betydning i måten å arbeide på. Vi ser heldigvis at stadig nye verktøy utvikles og  gjøres tilgjengelig slik at dette arbeidet kan utføres og gi sikrere svar. Forbedrede kart og strømmodelleringsverktøy er eksempler på dette.

Trøndelag verst
– Året 2013 var det første med flere påvisninger av PD i Trøndelag enn i Hordaland. Dette er bekymringsfullt. Utviklingen har vært dramatisk i Trøndelag – fra ingen tilfeller i 2010, til to i 2011 og altså nå den regionen med flest PD-påvisninger, og dessverre ser det ut til at denne trenden vil kunne fortsette i 2014 . Det er i følge PD kartet fra Veterinærinstituttet allerede kommet seks nye mistenkte PD-tilfeller til nord i Sør-Trøndelag  så langt i år. Med dette ser det ut til at PD smitten er etablert langs hele Sør Trøndelag, sier Hovland.

Man har tidligere hatt  et PD-skille nord og sør for Hustadvika. Hovland synes ikke dette er et like nyttig skille lengre.

– Den teoretiske grensen eksisterer ikke lengre. Det er ingen barriere. Dessverre kryper sykdommen stadig lengre nordover.

Statistikken viser at antall PD-påvisninger i Hordaland er størst i perioden mai-august med en topp rundt juni og juli. I Trøndelag er denne perioden forskjøvet noe; til oktober-november  som månedene med flest påvisninger.

Tiltak for bedre fiskehelse
Dødelighet er et kostbart problem for lakseoppdretterne. Tore Hovland mener at mer utveksling av data på tvers av selskapene, samt målrettede forsøk, kan være virkemidler for å få ned dødeligheten. Han viser blant annet til at kunder gjennom intensivt arbeid kan vise til dramatiske fall i dødelighet. Slik informasjon er det viktig å få formidlet ut i næringen.

– Vi i MSD Animal Health har gjennomgått detaljerte data for en rekke anlegg fra ulike produsenter, og finner endel mønstre. Er det alltid en frisk og sunn fisk som får PD? Nei, det er ikke uvanlig at fisken allerede er svekket av andre lidelser.  Det kan være IPN etter utsett, som også angriper pankreas (bukspyttkjertelen), gjelleinfeksjoner eller sår og håndteringsskader. At dette også kan virke inn på utfallet av PD er sannsynlig. Stress forbundet med hyppigere badbehandlinger mot lus og gjelleinfeksjoner gir økt risiko for dødelighet i etterkant. Det er en rekke hendelser som klart kan bidra til å svekke laksens immunforsvar, sier Hovland.

Ønsker mer og bedre data
I tillegg til mer og bedre data fra ulike produsenter, ønskes det velkommen strøm-modelleringsverktøy for hele norskekysten.

– Strøm-modeller er utviklet for mindre områder, og det er bra. Men, for næringen som helhet ville det vært meget interessant og trolig meget lønnsomt å få utviklet slike modeller for hele kysten. Dersom vi får tilgang på gode data kan vi forutsi risiko for sykdom på en mye bedre måte, og handle deretter. Det tjener alle på, sier Tore Hovland.