Æres den som æres bør

823

Bondelaget skryter av at Norge har lavest forbruk av antibiotika i matproduksjon i Europa. Problemet er at det er landbruket som står for nesten all antibiotikabruken.

En rapport fra European Medicines Agency viser at det i Sverige blir brukt nesten fire ganger så mye antibiotika som i Norge, i Danmark ti ganger så mye, mens Tyskland bruker mer enn 50 ganger så mye antibiotika som tilfellet er i Norge, skriver Bondelaget på sine hjemmesider. Norge har klart lavest forbruk av antibiotika i matproduksjonen sammenlignet med 25 land i Europa.

Men Bondelaget nevner slett ikke at Norge produserer fire ganger mer laks enn kjøtt.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

– Undersøkelsen er en bekreftelse på at det arbeidet hele landbruksnæringa har lagt ned i Norge gjennom flere tiår er en sterkt medvirkende årsak til at vi har en svært gunstig dyrehelsesituasjon sammenliknet med de aller fleste land. Det har ikke gitt seg sjøl, men arbeidet vi legger ned er en viktig del av legitimiteten til norsk landbruk og på samme tid en bekreftelse på verdien av å produsere mat over hele landet, sier Bondelagsleder Nils T. Bjørke.

Norge produserer årlig vel 300.000 tonn kjøtt. Til dette brukes årlig like over seks tonn antibiotika, ifølge rapporten Animalia, Kjøttets tilstand 2013.

anti

Til sammenligning produserte norsk oppdrettsnæring vel 1,2 millioner tonn fisk. Antibiotikabruken var beskjedne 1,6 tonn, ifølge MSD Animal Health.

Hensyntatt produksjonsvolum er forskjellene mellom land og sjø ganske dramatiske. Målt per kilo kjøtt bruker altså landbruket 15 ganger mer antibiotika enn oppdrettslaksen. Luker en bort fiskeoppdrett, er det ikke sikkert at norsk matproduksjon er så mye bedre enn nabolandene våre.