Ny sporing ga Twitter-disputt

571

FHL kunne idag melde en felles bransjeløsning for sporing av oppdrettslaks. Fagsjef Erik Sterud i Norske Lakseelver var imidlertid kjapt på banen med angrep på initiativet. Det ga en disputt på mikrobloggtjenesten Twitter.

Metoden tar utgangspunkt i naturens egne merker og har vist lovende resultater. Den bygger på analyse av naturens og fiskens egne kjennemerker. I elvene og langs kysten, hvor settefiskanleggene og matfiskanleggene er plassert, vil vannkjemien variere. I vannet der fisken vokser opp, er det ulike forekomster av naturlige stoffer, såkalte mineraler eller geo elementer. Fiskeskjellene avspeiler denne variasjonen, noe som man har tro på er tilstrekkelig for å skille fisk fra ulike lokaliteter fra hverandre.

Erik Sterud var ikke fornøyd med tiltaket, og ga uttrykk for det: ”Det vi trenger er strakstiltak #trenering #laks”, skrev han på Twitter.

Han fikk raskt svar.

”og du rakker ned når noko er lagt fram. Kvifor ikkje setje seg ned her og vere konstruktiv!!” kontret en tydelig irritert FHLs kommunikasjonssjef Øyvind Haram.

”hvor mange ganger må vi foreslå en kombinasjon av fettfinneklipping og snutemerking? #konstruktivt” svarte Sterud.

Nå meldte FHL-sjef Geir Ove Ystmark seg på i debatten: ”Vår næring leverer i dag en god løsning som også er skånsom for fisken. Trist at du låser deg til valg av løsning”, sa han, og la til: ”Vi leverer løsninger i forhold til havbruk. Fint om elveeiernæringen fokuserer på forvaltning av laks i elv”.

”iflg forskere repr dessverre oppdrettsind. de alvorligste truslene mot villaksen. Derfor er vi opptatt av #lus og #rømming” svarte Sterud.

I en annen tweet i etterkant skrev Sterud ”Jeg må innrømme at dette var ekstremt skuffende. Hadde trodd de skulle oppfylle løftet om merking #naiv”.

Men ikke alle oppdrettskritikere er negative til initiativet.

”Bra sporingsinitiativ er på plass-viktig steg for å få ned rømmingstall!” tvitret WWF-leder Nina Jensen. ”Dette bør gjelde for hele næringen og forvaltningen må ha som krav at all laks må spores tilbake til anlegg”, la hun til.