– Sjå kor deilige dei e’

1270

I mai har Harald Mundal jobbet på det store settefiskanlegget Fjon Bruk i 40 år. Trivsel for både fisk og ansatte står helt sentralt i ledelsen av Alsaker-konsernets smoltproduksjon.

Fjon Bruk har for lengst rundet 40 år, og vil markere dette med storfest på torsdag. I den anledning har iLaks og Norsk Fiskeoppdrett blitt invitert for en omvisning på anlegget. Daglig leder Harald Mundal er guide. Han er munter og i det pratsomme hjørnet.

– Arbeid, rogn, fôr og vaksine, forklarer han. Det er kostnadskomponentene som gjelder for det enorme settefiskanlegget Fjon Bruk i Sveio. Her er Norges største konsesjon for produksjon av yngel og smolt. 52 millioner yngel og 20 millioner smolt i året.

bilde 2 (3) rognbilde 4 (3)

Befaringen starter i klekkeriet. Her står 25 skap med befruktet rogn. – Tre skap er en million rogn, sier Mundal. – Bare laks. Vi har hatt mye ørret i Stolt, men Alsaker har bare laks, legger han til.

– De klekkes på rundt 500 døgngrader, og leveres til kunden et sted mellom 900 og 1000 døgngrader, sier han. Den ferdige smolten settes i sjøen neste år. – Disse blir levert tidlig i april neste år. Etter det vil jeg tro de blir slaktet etter ett år, anslår Mundal.

bilde 2 (4) bilde 1 (5) bilde 5r

Det er ikke småtterier som skal i sjøen. Fjon Bruk leverer 13 millioner smolt i år. Regnes en gjennomsnittlig slaktevekt på fire kilo (hensyntatt svinn), blir dette 52.000 tonn laks. Vesentlig mer enn det samlede behovet til eieren Alsaker Fjordbruk.

I påveksthallen veier Inger Lid yngelen. – Det er dette som er gøy. En kan se tilveksten fra dag til dag, nesten med det blotte øyet, sier hun.

Over alt er pumper, slanger og kar.

– Vi er gode kunder av kraftlaget, gliser Mundal.

Mundal er en veteran. Han har jobbet ved Fjon Bruk siden 20. mai 1974. Snart 40 år på samme stedet. Først under Stolt-Nielsen eide Sea Farm, hvor han fikk med seg en periode i USA og Canada. Deretter en kort periode under Marine Harvest etter fusjonen med Stolt Sea Farm i 2005, før Tysnesoppdretter Gerhard Alsaker tok over anlegget i 2006.

– Her er gullalderen, sier Mundal, og peker på et bilde fra det glade 80-tallet. – I 1986 var prisen 16,05 kroner, sier han. Prisen er ikke for laksen, den er for smolten, naturligvis.

kantine bilde 2 (3)vv bilde 4 (4)y

– Denne er 170 gram, sier Gunn Kolstø, og viser fram en sølvblank, stor smolt. Til ære for fotografene.

– Det er så kjekt å jobbe her! sier Kolstø, og levner ingen tvil om at hun mener det. – Jeg har 15 fiskeøredobber og har verdens beste jobb, sier hun og smiler.

e bilde 3t