Mener at utsiktene er gode i Chile

379

Den biologiske situasjonen for vår drift i Chile er i en positiv utvikling, og med det er kostnadene på vei ned, og det ser ut til å fortsette de neste kvartalene. Det sier Francisco Miranda, direktør for Cermaqs Chile-avdeling.

Cermaqs inntjening i Chile i fjerde kvartal ble sterkt forbedret sammenliknet med 2012, med et driftsresultat før verdijustering av biomasse og engangsposter på 86 millioner norske kroner. I samme kvartal i 2012 var tilsvarende driftsresultat et tap på 132 millioner kroner. Salgsvolumet økte fra 24.600 tonn til 25.900 tonn. For atlantisk laks og Coho var driftsresultat per kilo henholdsvis 1,7 kroner og 6,4 kroner, mens ørret oppnådde 1,8 kroner.

Den biologiske situasjonen i Chile er forbedret på mange områder ifølge Cermaq, spesielt når det gjelder lakselusnivået, mens bruken av antibiotika fortsetter å være høyt på grunn av SRS, men lavt sammenliknet med industrigjennomsnittet i Chile.

Cermaq skriver at utviklingen i lakselusnivået er oppmuntrende fordi fjerde kvartal sesongmessig er mer utfordrende fra et biologisk perspektiv på grunn av høyere vanntemperaturer.

– Luseutfordringen er betydelig bedre, ifølge Miranda. Han sa på presentasjonen i Oslo tirsdag, at lusesituasjonen er bedre nå enn den var på samme tidspunkt i 2013. Han la til at grunnen til det er helst en kombinasjon av de tiltakene og den strategien som næringen har tatt i løpet av den siste tiden.

– Vi har hatt en varm og tørr sommer. Produksjonen har vært stabil. Sommeren er ikke over i Chile, men hvis situasjonen fortsetter slik den har vært hittil, så kommer vi ut av denne sommeren med gode resultater, sa Miranda.

Et mer grunnleggende spørsmål er om den chilenske næringa får ned bruken av antibiotika. Miranda sa at bruken av anbtibiotika fortsatt er for høy, og at de jobber med å få ned denne bruken.

Lakselusen er det største problemet for de chilenske oppdretterne, men samtidig plages de av SRS, en sykdom som spesielt er en utfordring for ørreten.

– Det finnes ingen vaksine mot SRS. Derfor jobber vi sammen med resten av næringa i Chile med å finne en løsning, sa konsernsjef Jon Hindar.