Solgte over 200.000 tonn laksefôr på fire uker

Nyheter
1134

Biomassebyggingen synes å fortsette inn i oktober.

26. oktober kunne iLaks rapportere at den norske laksebiomassen per utgangen av september var fire prosent tyngre enn hva den var 12 måneder før. Hovedforklaringen var høyt fôrsalg.

Mens det i september ble solgt 224.000 tonn fiskefôr, ble det tatt ut og eksportert 129.000 tonn laks. Det betyr en klar netto biomassebygging i merdene. 

Spiser mer
Den økte biomassen betyr tyngre fisk – som spiser mer fôr. I iLaks’ prissak fredag bemerket flere kilder at det var rikelig tilgang av fisk over fem kilo, og at den sedvanlige premien for storfisk nå er borte.

Tredje kvartal er høysesong for oppfôring av laks. Og det høye fôrsalget har fortsatt inn i oktober og årets siste kvartal.

Dagsferske fôrtall viser at Norges salg av tørrfôr til laks fortsatt holder seg godt over nivåene i 2019. I løpet av de fire siste rapporterte uker, 39 til 42 (til og med 18. oktober), ble det solgt 203.506 tonn laksefôr. Det utgjør en økning, år over år, på hele 22 prosent, viser en oversikt utarbeidet av Akvafakta.

Utsetter slakt
Dette kan være en forklaring til at blant annet Grieg Seafood og Norway Royal Salmon har varslet endringer i sine slakteplaner. De vil utsette slakt av fisk – fra fjerde kvartal 2020 til første kvartal 2021.

I et marked, preget av nedstengte hoteller og restauranter, har lakseprisene stabilisert seg rundt 40 kroner kiloet og selvkost for mange oppdrettselskaper. Da vil oppdretterne heller ta sats på bedret markedsbalanse inn på nyåret – selv om det betyr at en fortsatt økende biomasse, varelager i sjøen, vil gi dem mer fisk å selge.