Stabil pris for den første novemberlaksen

Nyheter
1479

Ingen tegn til stigende førjulspriser.

Prisdannelsen for laks lider av et svekket marked for Horeca-segmentet (hotell, restaurant og catering – red. anm.).

– I beste fall stabilt. Det er i hvertfall ikke mye som skjer, sier en importør til iLaks.

– Det er mye fisk som skal opp. Polakkene vet ikke hva de skal gjøre, etter et enormt oppsving for korona. Og det er stort sett nedstenginger. Akkurat nå skjer det ingen ting. Det har vært stille som graven denne uken, sier han.

Svak krone
Samtidig er det mye fisk på lager – enten på land eller i sjøen.

– Det flyter over av frys i Chile. Det er ikke så mange muligheter for frys: Russland er det store frysemarkedet, men der har ikke Norge tilgang. Norges styrke er Europa. Det er bare Europa og USA som er velfungerende markeder. Og nå prøver de å utnytte en svak krone, resonnerer han.

I takt med en oljepris som er falt ned til 38 dollar fatet, har norske kroner svekket seg mot dollar og euro, som for tiden handles til henholdsvis 9,49 og 11,09.

Lik pris
Den såkalte pris spread, differansen mellom forskjellige vektklasser, har gått inn de siste ukene.

– Rundt 40 kroner, lik pris på alt nå egentlig. Ikke rart, for det kommer så mye 5+. Det er kommet en 3+ pris etterhvert. Vi ser det kundene blir tilbudt, det er ingen differanse, sier en eksportør.

– Vi har ikke kjøpt så mye så langt. Det er en veldig usikker situasjon. Jeg synes ikke dette er så kjekt.

– Vi må spør oss: Hvilket marked har vi mistet? spør han retorisk, før han selv svarer: – Vi har mistet det markedet som trekker prisen opp. Ingen skal fortelle meg at supermarkedkjedene noensinne har presset opp prisen.

Kontrakter
– 50-52 kroner er det vi kan gjøre kontrakter på til neste år, sier kundene. Det er det de store kundene, som Aldi, Lidl og Rewe, sier. Det er et helt annet klima nå, for å si det rett ut. Og så sier folk: Ja, men Fish Pool sier det ligger på 57-58 kroner per kilo. Men det hjelper ikke, når det ikke er likviditet der.

– Det er enormt med 5+. Nå er det kostprisnivå, og det tror jeg kan vare en god stund fremover, spår han.

Samtlige industrikilder istemmer et budskap om stabile priser.

I kjøledisken
– Det sies det. Jeg får håpe det går bra. Det er ikke så lystelig ute. Rundt 40 kroner. 3-4 er litt lavere. Kundene blir trukket mer og mer mot disken. Og der er det pris som gjelder. Men laksen er heldig – det er ingen andre typer fisk som treffer så mange kunder med så mange produktvarianter, sier en eksportør.

– Impulsløst, sier en trader om laksemarkedet. – 5+ er det mye av i Norge for øyeblikket. Den prisen er en kamp hver eneste uke. Prisen er stabil, i beste fall. Valuta er spilt inn som en ting i vår favør for øyeblikket.

– Stabilt, ja. Jeg tror det skal en del til å få en prisoppgang i dag, gjentar han.

– 3-4 kg 40 kroner, 4-5 kg 42 kroner og 6+ 42,50 kroner for neste uke, sier en nordnorsk oppdretter.