Visjonære Cermaq realiserer gammel kongstanke

507

Idet Cermaq kjøper aksjemajoriteten i den børsnoterte fiskemelprodusenten Copeinca, realiserer selskapet samtidig en mer enn ti år gammel visjon om totalintegrasjon i verdikjeden for pelagisk fisk og oppdrettslaks.

I 2001 var det Pan Fish-sjef Arne Nore og brødrene Helge og Ole Rasmus Møgster som først så behovet for å kontrollere hele verdikjeden for lakseoppdrett – fra fangst av pelagisk fisk, via mel- og oljeproduksjon, fôr og oppdrett av laks. Trioen, og flere med dem, forventet at prisene for fiskemel- og olje ville reprises, noe som kunne gi et ubehagelig kostnadstrykk for lakseoppdrett. Analysen var korrekt, forut sin tid, men ikke godt nok finansiert. Året etter brakk Pan Fish nakken tvert av i tidenes finanshavari i norsk fiskeri- og havbrukshistorie.

Møgster-brødrene ga imidlertid ikke opp tanken om å kontrollere hele verdikjeden fra fangst, via fôr til oppdrett. Midt under aksjekrakket i 2008 kjøpte de og deres Austevoll Seafood seg opp, i en frekk og dristig manøver, til aksjemajoritet i Lerøy Seafood Group. De kontrollerte dermed hele verdikjeden – med unntak av ett ledd: Fiskefôr.

Redacteuren

Idag, fire og et halvt år seinere, realiserer statsdominerte Cermaq den gamle visjonen. I en transaksjon som priser det peruvianske fiskemelselskapet Copeinca på hundre prosent basis til nær 3,5 milliarder kroner. Budet på 59,70 kroner per aksje, gjør at Cermaq snapper selskapet foran nesen på China Fishery Group.

Cermaq har fiskefôr. Nærmere bestemt over en million tonn gjennom fôrdatter EWOS.

Analytikerne som dekker begge de to aksjene applauderer Cermaqs sjakktrekk.

«Defensivt oppkjøp til en attraktiv pris», skriver analytiker Geir Kristiansen i Sparebank1 Markets i et notat til sine kunder.

Kjøpet er defensivt i den forstand at det sikrer Cermaq mot ubehagelige kostnadssjokk. Fiskemel- og fiskeolje er de desidert viktigste ingrediensene i fiskefôr. Tilbudet er stort sett konstant, mens etterspørselen er raskt økende. Dette har medført en seks-dobling av fiskemelprisen de siste ti år. Det er ikke spesielt sannsynlig at etterspørselen etter fiskemel og -olje vil avta de kommende år.