Den biologiske situasjonen er fremdeles krevende i Chile, men analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets, har tro på at man har tatt de nødvendige grepene.
Produksjonen av atlantisk laks vil sannsynligvis være omtrent den samme i 2014, som den var i 2013. Det er snakk om noen få tusen tonn mer enn i 2013, men det skal små avvik til før man har mistet de tonnene. Det påpekes også fra enkelte hold i Chile at en tredjedel av landets mærer burde brakklegges i år.
Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets har tro på at 2014 vil være et bedre år enn 2013.
– Man holder lusa under kontroll i Chile, fordi man kjører en mye tøffere innsats mot lakselus, men det har sin pris. 12-13 avlusinger per syklus gjør at fisken får hard medfart. Det gjør det tøffere å drive, og det drar opp kostnaden ganske kraftig, sier han til iLaks.
– Vil du si at situasjonen er kritisk i Chile i 2014?
– Vi forventer at situasjonen forbedrer seg i 2014 i forhold til hva den var i 2013. Det man trenger å gjøre i Chile er å løse en del av de underliggende biologiske utfordringene. Man tar riktige grep i Chile ved å redusere tettheten i mærene, og man har redusert utsett av ørret og coho betydelig de siste to årene. Man har også marginalt lavere utsett av atlantisk laks enn det man hadde for et år siden, påpeker Giskeødegård.
– Vi ser at de har tatt de nødvendige grepene. Det kommer til å gi effekt på sikt, men det betyr også at hvis lakseproduksjonen vil gå noe sted, så er det ned i Chile, heller enn opp. Og da tenker jeg både på ørret, coho og atlantisk laks, sier han.