Tunfisken er tilbake

373

Etter mange års fravær grunnet overfiske, vokser bestanden av makrellstørje. Nå har den verdifulle tunfisken igjen begynt å svømme opp til norskekysten. Fiskeridirektoratet sendte fredag et forslag til Nærings- og fiskeridepartementet om å åpne for fiske i 2014.

En av de ledende norske forskerne på makrellstørje, Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet, klarer ikke å skjule engasjementet for denne enorme fisken.

– Det er den mest fantastiske fisken som finnes! Den har en eksplosiv muskulatur, kan krysse Atlanterhavet på 50 dager og dykke ned til tusen meter, sier han til Bergens Tidende.

Norge hadde et stort fiske av makrellstørje på 50- og 60-tallet. Fisket fortsatte utover 70-tallet, men på midten av 80-tallet var det slutt.

Siden 2006 har det pågått en aktiv kamp for å redde arten. Norge har i de senere år fått tildelt små kvoter fra den internasjonale kommisjonen som har det overordnede ansvaret for bevaringen av den atlantiske tunfisken. Disse har imidlertid blitt satt til side for bevaringsformål.

Nå mener Havforskningsinstituttet at det på nytt er forsvarlig å fiske den lille kvoten Norge har fått. For 2014 har Norge mulighet til å fiske 31 tonn.

Prisen for makrellstørje, i utlandet kjent som bluefin tuna, er svært høy. I januar 2013 ble én makrellstørje omsatt for 10 millioner kroner i Tokyo, skriver BT.