2,3 milliarder kroner til kommunene fra Havbruksfondet

Nyheter
1217

140 kommuner og sju fyleskommuner får dele 2,3 milliarder kroner fra Havbruksfondet.

Saken er oppdatert tirsdag klokken 09.10 med fullstendig liste over utbetalinger fra Havbruksfondet.

Hjemkommunen til SalMar-gründer Gustav Witzøe får mest med 86,4 millioner kroner. Deretter følger Nærøysund (75,3 millioner kroner), Senja (67,7 millioner kroner), Hammerfest (59,8) millioner kroner og Hitra (57,6 millioner kroner). Hele oversikten over hvor mye hver enkelt kommune får kan du se her.

– Nå får havbrukskommunene som har tilrettelagt ei ordentlig belønning for jobben de har gjort. Så kan vi aller mest takke ei lønnsom havbruksnæring for at det er så mye penger å dele ut, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) til NRK.

Den nye lakseskatten, som innebærer at blant annet Havbruksfondets midler skal fordeles med 40 prosent til kommunene og 60 prosent til staten (mot tidligere 80 prosent til kommune), har høstet sterk kritikk. Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har uttalt at de minste kommunene «ranes midt oppi sin største utfordring på mange år».

Også Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK), som representerer 75 kystkommuner, har vært kritisk. Til NRK sier daglig leder i NFKK, Anna Ljunggren, at det ikke bør overraske noen at ordførerne i nettverket ønsker mer, men hun legger til at det er et godt forlik.

Ingebrigtsen har tidligere avvist kritikken fra ordførerne, og understreket at kommunene kommer bedre ut når man regner inn den nye produksjonsavgiften på 40 øre per kilo produsert laks, og at dette vil gi mer stabile og forutsigbare inntekter enn tidligere.

Han har også sagt at det er «på grensa til kvalifisert sutring» når kystordførere sier de har tapt på grunn av den nye fordelingsnøkkelen. Det fikk Steigen-ordfører Aase Refsnes (SV) til å reagere sterkt:

– Som ordfører vil jeg aldri tie når kommunen får mindre penger til våre skolebarn, våre eldre som trenger omsorg eller til å utvikle næringslivet i Steigen. Hvis ministeren mener det er klaging, så la gå. Da kan han forvente seg mange år med dette fremover, sa hun i sommer.

Til NRK sier Ingebrigtsen nå:

– Jeg synes noen av de ordførerne som fremstår som om de vil kare til seg mest mulig til sin kommune, bør tenke på at noe burde gå til kommunene som ikke har verken kraft eller havbruk.