Kystordførerne vil ha mer av lakseskatten. – På grensa til kvalifisert sutring når man sier man har tapt, sier Ingebrigtsen

Nyheter
667

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) får sterk kritikk etter en uttalelse i Klassekampen.

Regjeringspartiene og Frp kom nylig til enighet om revidert nasjonalbudsjett, inkludert havbruksdelen. Produksjonsavgiften består, og kommuner og fylkeskommuner får en større del av kaken fra Havbruksfondet enn det som opprinnelig var med i regjeringens forslag.

Men i forkant av behandlingen av revidert nasjonalbudsjett, signerte over 70 kystordførere et opprop, der de krevde en større andel av lakseskatten. Det ser ut til å møte liten forståelse hos fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

– Det er på grensa til kvalifisert sutring når man sier man har tapt. Realiteten er at det er en god løsning for kommunene. Det vil komme fram etter hvert, sier han til Klassekampen. 

Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran reagerer sterkt på uttalelsen til Ingebrigtsen. Til NRK sier Skjæran at det er «noe av det mest arrogante» han har hørt på lenge.

Ordfører i Steigen, Aase Refsnes (SV), anslår at nordlandskommunen taper rundt 15-25 millioner kroner på grunn av endringene i fordelingsnøkkelen i Havbruksfondet. Cermaq driver med lakseproduksjon i Steigen.

– Som ordfører vil jeg aldri tie når kommunen får mindre penger til våre skolebarn, våre eldre som trenger omsorg eller til å utvikle næringslivet i Steigen. Hvis ministeren mener det er klaging, så la gå. Da kan han forvente seg mange år med dette fremover, sier hun.

Til statskanalen sier Ingebrigtsen at kommunene kommer bedre ut når man regner inn den nye produksjonsavgiften på 40 øre per kilo produsert laks, og at dette vil gi mer stabile og forutsigbare inntekter enn tidligere.