Marine Harvest skal idag ringe i den tradisjonsrike bjellen på New York-børsen, og markerer med det en ny æra for selskapet og den norske oppdrettsnæringen.
– Dette er en stor dag for Marine Harvest og for norsk lakseoppdrett, sier Alf-Helge Aarskog, konsernsjef i Marine Harvest. Han har i dag æren av å ringe i åpningsbjellen på New York-børsen, sammen med styreleder Ole Eirik Lerøy og deler av ledelsen i selskapet.
Marine Harvest, verdens ledende sjømatselskap, er det første akvakulturselskapet som noteres på New York-børsen. Selskapet kontrollerer om lag 22 prosent av den globale produksjonen av atlantisk laks, den mest industrialiserte om kommersielt utviklede akvakulturarten.
– Ifølge FN må verden produsere 70 prosent mer mat innen 2050. Så mye som 70 prosent av jorden er dekket av vann, men bare seks prosent av verdens proteinproduksjon kommer fra havet i dag. Potensialet er enormt, sier Aarskog.
Leading the blue revolution
Marine Harvest har valgt «leading the blue revolution» som sin visjon. Selskapet ønsker å være en leder innen produksjon av sjømat.
– Vår visjon er å lede den blå revolusjonen. Dette handler om det samme som skjedde for fem tusen år siden med landbruket, da folk gikk fra å være jegere og samlere til å bli bønder. Vi ønsker å gjøre akvakultur like stor, og større, enn landbruk, sier Aarskog.
Flere fordeler
Marine Harvest er det første vertikalt integrerte akvakulturselskapet på New York-børsen. Aarskog ser en rekke fordeler ved å være notert på New York-børsen.
– Noteringen gir oss en større eksponering overfor det amerikanske investormiljøet, inkludert de som ikke kan gjøre investeringer i Norge. I tillegg vil vi nå bli sammenlignet med proteinprodusenter på New York-børsen. Disse selskapene er generelt større enn Marine Harvest, men vi har store fortrinn når det kommer til marginer og vekstprognoser, legger styreleder Aarskog til.
– Det vil også være en fordel å ha en valuta som kan brukes i fremtidige konsolideringer i næringen. Vi har et godt utgangspunkt med en markedsverdi på fem milliarder amerikanske dollar og en eierandel på om lag 22 prosent av den globale produksjonen av atlantisk laks, sier Aarskog.