Europharma lanserer ny smoltovervåking

1109

Leknesselskapet Europharma har utviklet PCR-teknologi som vil gjøre det enklere og billigere å følge utviklingen fra parr til smolt, og treffe blink med sjøutsettet.

Systemet bygger på den samme grunnleggende PCR-metodikken som i dag er vanlig innenfor diagnostikk av virus- og bakteriesykdommer hos fisk, skriver Europharma i en pressemelding.

-Vi har over flere år tilbudt tradisjonelle ATPase-analyser som et verktøy for å overvåke smoltifiseringsprosessen hos laks og ørret. Brukt riktig er dette et svært godt og nøyaktig verktøy, men det har samtidig en del upraktiske og kostnadsdrivende sider. Kundene våre vil merke at det nye PCR-baserte systemet blir både enklere og billigere, sier Øyvind Kileng hos Europharma.

Mens tradisjonelle ATPase-prøver må sendes til laboratoriet som spesialpost nedfrosset i flytende nitrogen, vil PCR-systemet innebære at gjelleprøvene enkelt kan legges i et prøverør med lagringsbuffer og sendes som ordinær post. Dette reduserer kostnadene betydelig.

Utgangspunktet for det Europharma definerer som en banebrytende metode er en spesiell genmarkør som viser seg å ha et uttrykk som korrelerer mot smoltifisering slik man ser den uttrykt ved ordinær ATPase-testing. For å bygge dokumentasjon og erfaring har Europharma allerede over lengre tid gjort parallelle prøver på PCR ved siden av de vanlige ATPase-analysene.

– Erfaringen og kompetansen vi har på ATPase-analyse gir oss et sammenligningsgrunnlag som er helt avgjørende for å validere og kvalitetssikre metoden. Vi vil inntil videre fortsatt gjøre alle tester parallelt, med både PCR og tradisjonell ATPase-analyse, for å bygge enda sterkere dokumentasjon og være 110 prosent sikre, sier Kileng.