Holdes ute av sitt viktigste marked

678

I morgen åpner det flunkende nye pakkeriet til Gulen-oppdretter Firda Seafood. Men Firda  får ikke lov til å sende fisk til det enorme vekstmarkedet Russland.

Fredag åpner lakse- og ørretoppdretter Firda Seafood sitt nye storpakkeri på Kalvøyna i Gulen kommune i Ytre Sogn. Alt er blankpusset, reint og nytt. State of the art. Likevel, pakkeriet får ikke anledning til å selge fisk til et av sine historisk sett aller viktigste markeder, Russland.

Illustrasjon: Firda Seafood
Illustrasjon: Firda Seafood

– Vi ble stengt den 8. mai i fjor sammen med 14 andre norske anlegg. Vi vet ikke hvorfor vi er stengt på Russland, sier administrerende direktør Carl-Erik Arnesen i Firda Seafood til iLaks.

– Mattilsynet har vært på flere inspeksjoner og meddelt russerne ad offisiell vei at alt er i orden etter regelverket (i juni 2012). Men vi er fortsatt stengt, legger han til.

Firda Seafood er slett ikke alene om å oppleve denne frustrasjonen. Siden 2005 har russiske veterinærmyndigheter med ujevne mellomrom stengt ned en lang rekke norske pakkerier. Årsakene har ofte vært kuriøse, men en fellesnevner har vært oppsiktsvekkende funn av giftstoffer eller bakterier i fisken.

– Russland har vært et svært viktig marked for oss som vi trofast har supplert de siste ti årene, – så det merkes godt at vi er utestengt. Og vi har ørret som er svært attraktiv for våre russiske kunder. Dette skaper stor frustrasjon, sier Arnesen.

Gjeldende myndighet for matvaresikkerhet i Norge er Mattilsynet. Så vidt iLaks kjenner til, er det ikke et utbredt problem i andre laksespisende markeder at norsk laks inneholder gift eller bakterier. Tvert i mot, rene og sunne produkter er selve kjernen i oppdrettslaksens markedsmessige suksess.

Det lyktes ikke iLaks å få en kommentar fra Mattilsynet angående markedsadgang for laks til Russland, da Mattilsynets avdeling for import/eksport i dag arrangerer et seminar.