Superprofitt på land

809

Når danske Langsand Laks nå slakter sin landbaserte laks, er produksjonskostnaden under 30 kroner kiloet og salgsprisen 30-40 prosent over normal markedspris for laks.

– Vi har slaktet fisk i flere omganger for å teste markedet og har fått rikitig god feed back på vår fisk og får 30 til 40 prosent merpris for fisken. Fra nå av slakter vi fisk hver uke, forteller administrerende direktør Thue Holm i Langsand Laks til iLaks.

– Superior laks går til 30-40 prosent mer enn markedsprisen. I USA selger vi primært til restauranter, legger han til.

Men ikke all fisken selges til disse prisene.

– Vår fisk som ikke er toppkvalitet, selges til normale markedspriser.

Samtidig som prisen gjennomgående er svært høy, er produksjonskostnadene konkurransedyktige med sjøbasert produksjon.

– Vi ligger under 30 norske kroner per kilo i produksjonsomkostning, sier han, og presiserer at dette er sløyd vekt, såkalt HOG.

Et sentralt element i de lave produksjonskostnadene er en særdeles lav fôrfaktor.

– Vi ser at vi kan fôre veldig presist. Kommer fôret ut av karet, kan vi ta det opp. Det er enkelt å se om vi overfôrer, og da stopper vi.

Norske gjennomsnittsoppdrettere produserer idag laks for 26-28 kroner kiloet. Det betyr at Langsand laks er på linje med en normal oppdretter.

– Det er det, bekrefter Holm.

På spørsmål om kombinasjonen av svært høye priser og lave produksjonskostnader kan kalles superprofitt, humrer han bekreftende. Men skynder seg med å legge til: – En sånn merpris kan en ikke få hvis en har kjempemessige volumer. Vi har brukt en del penger for å brande det. Men det viser at markedet er klart for fisk som er produsert på en annerledes måte.

Anlegget i Hvide Sande ligger ved de langstrakte strendene en times tur nord for Esbjerg. Her er det tett av sommerhus, og om sommeren er det rikelig av tyskere og nordmenn på ferie her.

Gode erfaringer til tross, Holm tror ikke landanlegg vil erstatte sjøanlegg.

– Jeg tror ikke landbasert vil fjerne sjøbasert. Det er som om alle tomater skal produseres i Spania og ikke i veksthus i Nederland. Begge deler kan koeksistere, mener han.

– Laksen er en fantastisk spisefisk. Vi ser forskjellige begrensninger i hvor mye den kan vokse i mange land. Det er derfor vi ser så høye laksepriser. Og hvis en kan legge det tett på markedet, så er det fantastisk.

Kritikerne mot landbasert oppdrett peker på utfordringene ved sykdomsutbrudd – med risiko for å måtte brakklegge hele anlegg.

– Man kan saktens få sykdom i resirkuleringsanlegg. Vi har hatt sykdom i vårt anlegg. Vi har hatt furunkulose. Det kontrollerer vi med vaksine, og det går bra. Det var også et stort problem på 80-tallet i Norge, men når vi vaksinerer er det ingen problem.

– Men ved mer alvorlige virussykdommer, som PD, da?

– Da må vi brakklegge anlegget. Det er det samme som en har i en mær.

– Det handler om å plassere seg landbasert, kjøre screening og så videre. Det har vi veldig fokus på i USA. Vi vil etablere oss langt unna steder hvor det er oppdrett av laks og patogener som kan smitte laksen – og få tak i vannkilder som er helt patogenfrie, understreker Holm.

– Vi har en lokalitet i USA. Vi kommer med en pressemelding for vår aktivitet i USA om en måned, så det kommer vi tilbake på midt i februar.