– Pigghå har ikke skyld i dårlige laksetider, men er selv kritisk truet av utryddelse. Anbefalingene fra det internasjonale havforskningsrådet (ICES) er krystallklare: Ingen fangst av pigghå bør tillates fordi bestanden er altfor svak, sier Fredrik Myhre i organisasjonen «Hjelp Havets Haier».
– Jeg finner det svært merkelig at Salmon Group oppfordrer til økt uttak av pigghå, en art som antas å være blant verdens mest utrydningstruede. At oppdretterne peker på at en haiart som fortvilet prøver å overleve morgendagen er et problem for villaksen, ja, det får stå for deres regning. Et slikt utsagn kan dessverre tyde på dårlig forståelse av hvordan havet fungerer, sier Fredrik Myhre leder for organisasjonen Hjelp Havets Haier.
Kritisk truet nasjonalt og internasjonalt
Pigghåen er en av tre fiskearter i norske farvann som er «kritisk truet» ifølge Artsdatabanken sin nasjonale rødliste over truede arter. Bestanden av pigghå i den nordøstlige delen av Atlanterhavet er også kategorisert som «kritisk truet» internasjonalt. Til tross for dette tillater i dag myndighetene hele 15 prosentbifangst avregnet på halvårsbasis.
– Hjelp Havets Haier har en rekke ganger påpekt at det å tillate et bifangstfiske på en kritisk truet art strider mot all bærekraftig forvaltning av utrydningstruede dyr. Pigghåen er en fisk som i kun deler av året vandrer i større stimer ved kysten. Disse stimene består ofte av gravide hunner som er svært viktige for å kunne bygge opp igjen bestanden. Det at Nærings- og fiskeridepartementet tillater at bifangsten blir avregnet på halvårsbasis betyr i realiteten at fiskeren nærmest har et åpent fiske etter haien i den perioden de er inne ved kysten, sier Myhre.
Tidligere stort overfiske
Pigghåen har tidligere vært kraftig overfisket i norske farvann og bestanden er i dag antatt svært svak. Pigghå er meget sårbar for overfiske da fisken kjønnsmodnes først i en alder av 10-15 år og haiene svømmer gravide i hele to år før de til slutt føder levende unger. De får heller ikke flere enn 4-20 unger pr fødsel. Dessverre er det svært lite annet som er kjent om pigghåen og forskerne trenger sårt ny kunnskap om arten.
– Det trengs å etableres et merkefiske der fiskere, havforskere og haiorganisasjoner kan samarbeide om å skaffe ny informasjon om pigghåbestanden uten å fiske opp ytterligere truede fisk. Dette fisket vil fange haier levende på liner og krok, merke disse med et nummer før de settes levedyktig tilbake i havet etterpå. Det eneste som trengs er penger for å gjennomføre prosjektet, sier Myhre før han avslutter: – Ved et slikt fiske vil det bare være vinnere: Fiskerne får betalt for å gjøre en god vitenskapelig jobb, havforskerne får ny kunnskap om haiarten, og den truede pigghåbestanden får muligheten til å bygge seg opp igjen over tid. Salmon Group må heller finne en annen retning å rette sin pekefinger når de leter etter synderen for de dårlige villakstider.
Se video av pigghå: https://vimeo.com/70435977
Forsidebilde og video: Fredrik Myhre | leder for Hjelp Havets Haier |