Hardangeroppdretter Håkon Kristian Tombre har kjøpt seks av sine syv konsesjoner. Selv om han ikke har tro på de nye grønne konsesjonene, mener han det er et godt betalende marked for dem.
Tombre har ikke sans for de politiske føringer som har blitt lagt på tildeling av oppdrettskonsesjoner.
– Slike politiske føringer er ikke mye verdt, så lenge loven fastslår at kvotene er omsettelige. I 2009 fikk mindre selskap, som knapt hadde livets rett, konsesjoner, sier han til VG.
– Her er det SV-profilen som rakk å slå inn før den rødgrønne regjeringen gikk av. Det er vel og bra at man ønsker mer miljøvennlige anlegg, men jeg tror ikke det er veien å gå, til det er det for mange uklare forhold knyttet betingelser og drift av disse lisensene.
Tombre Fiskeanlegg har ikke søkt om konsesjoner i denne runden.
– En samlet vurdering gjorde at vi valgte ikke å søke denne gangen. Hvis man skal bygge slike grønne anlegg, vil kostnaden raskt komme opp i 40-50 millioner kroner med risiko for inndragning. Da er det bedre å sitte og vente, sier Tombre til VG.
Han er ikke i tvil om at det er et marked for de grønne konsesjonene.
– Ja, det er ingen tvil at det vil være et marked for det. Hvis du kjøper en slik konsesjon, forplikter du i utgangspunktet å drive etter det grønne konseptet. Det kan bli utfordrende, da eksisterende eiere kan ha problem med grønne betingelser og få økonomi i dette.
– Ti av de 45 konsesjonene er utformet slik at du bare forplikter at 20 prosent skal være grønne. Det gjør dem attraktive.