VG har gransket de 65 tillatelsene til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret som ble gitt i konsesjonsrunden i 2009. Halvparten ble videresolgt til eller er eid av større oppdrettere.
Hovedfunnene landets største avis presenterer idag er at 20 av de 65 konsesjonene (30 prosent) er i dag eid av andre (og større) selskaper enn på tildelingstidspunktet. I tillegg ble sju av 2009-konsesjonene gitt direkte til store aktører som Norway Royal Salmon (4) og Salmar (3). I fire av selskapene som i dag sitter på de resterende 28 konsesjonene, er Nova Sea (Tomma Laks AS og Vegalaks AS), NRS (Wilsgård Lakseoppdrett AS) og Cermaq (Ballangen Sjøfarm AS) tungt inne på eiersiden.
Dette betyr at 31 av de 65 konsesjonene (48 prosent) i dag enten er videresolgt, eller eid helt eller delvis av en av de store oppdrettsaktørene i Norge.
Prisen for de som opprinnelig mottok konsesjonene var åtte millioner kroner (tre millioner kroner i Finnmark) per konsesjon. Enkelte av 2009-konsesjonene som VG har undersøkt er solgt for mellom 50 og 60 millioner.
I kriteriene som daværende fiskeriminister Helga Pedersen laget, ble det lagt stor vekt på at konsesjonene skulle gis til «mindre aktører i næringen» og til søkere som vil legge til rette for «bearbeiding og økt verdiskapning i kystdistriktene i Norge».
Familiebedriften Salmus Akva var blant dem som fikk konsesjon. Ifjor vår ble selskapet solgt til Nova Sea. Ifølge Helgelands Blad ble oppdrettsselskapet, med to konsesjoner, solgt for rundt 100 millioner kroner.
Samme måned ble også Salmus Akvas moderselskap, hjørnestensbedriften Leines Seafood i Leirfjord, lagt ned. 56 personer mistet jobben.
– Pengene ble reinvestert i moderselskapet Salmus. Den lille gevinsten som var igjen ble brukt til å starte oppdrettsanlegg på Island, kommenterer tidligere daglig leder i selskapet, Kristian Matthiasson.
– Oppkjøpene er ikke veldig overraskende. Den eneste muligheten de store selskapene har til å få ny vekst, er å kjøpe opp de mindre. De får ikke konsesjoner selv, ettersom det har vært de mindre lokale selskapene som er blitt prioritert, sier Matthiasson.