Verdens første anlegg med miljøsertifisering leverer denne uken laks i butikken for første gang. – Dette er en stor seier for miljøet, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge.
Etter å ha fulgt opp en rekke nye miljøkrav, leverer selskapet Villa Organic nå oppdrettslaks fra et anlegg som er sertifisert etter standarden Aquaculture Stewardship Council (ASC) – som den første produsenten i verden. Dette betyr i praksis at laksen produseres fra et anlegg som har minimert påvirkningen på miljøet. I Norge vil disse produktene etter hvert bli solgt via Lerøy Seafood Group og Salmar. Men også resten av Europa, USA og Japan ønsker å selge oppdrettslaks merket med ASC, skriver WWF-Norge på sin hjemmeside.
ASC øker miljøstandarden
Sertifisering i henhold til ASC-standarder for ansvarlig oppdrett av sjømat innebærer at anlegg blir drevet hundre prosent bærekraftig, både miljømessig og med tanke på ansattes arbeidsforhold.
Når et anlegg blir sertifisert, forplikter selskapet seg til jevnlig å overvåke nøkkelindikatorer for bærekraftig oppdrett og gjøre en mengde opplysninger og resultater offentlig tilgjengelig. For eksempel hvor mye lakselus som finnes på anlegget.
– Dette gjør at vi som forbrukere kan velge å kjøpe oppdrettslaks fra de som tar sitt miljøansvar på alvor, sier Jensen.
Med WWF i spissen
WWF-Norge har arbeidet med å lage en standard for bærekraftig oppdrettslaks siden 2003, og det var først i 2012 at ASC-standarden ble lansert. I etterkant har WWF jobbet opp mot både produsenter og innkjøpere for at de skal bli miljøsertifisert.
WWF-Norges samarbeidspartner Marine Harvest var det første selskapet som forpliktet seg til bærekraftig drift. Også den globale sammenslutningen av lakseprodusenter, Global Salmon Initiative (GSI) har forpliktet seg til ASC. GSI representerer 70 prosent av verdens lakseoppdrett. For dem er målet å være 100 prosent bærekraftig innen 2020. Marine Harvest gjennomgår nå sin første sertifisering av to anlegg som ligger i Vest-Agder.
IKEA er et av selskapene som selger mest oppdrettslaks i verden. Konsernet har forpliktet seg til at de i løpet av 2015 kun skal selge ASC-sertifisert oppdrettslaks i Norge.
– Nå som det første anlegget er sertifisert, vil det forhåpentligvis ikke ta lang tid før vi ser oppdrettslaks merket med ASC på IKEAs restauranter, sier Jensen.