Raskt økende lus-problemer i Chile

647

Den store chilenske fiskemegleren Cruz Alta advarer om et raskt økende problem med lakselus i landet. – Chile møter et nytt scenario med produksjonsproblemer, økte kostnader, lavere volumer enn forventet …og solid etterspørsel fra markedene, skriver Cruz Alta i sin siste ukerapport.

Santiagobaserte Cruz Alta er en av de største meglere av fiskemel og -olje i den pelagiske stormakten Chile. Cruz Alta er også engasjert i omsetning av laksefisk. I sin siste ukerapport skriver Cruz Alta at de sanitære forholdene i chilensk oppdrettsindustri er en kilde til bekymring for produsentene i Sør-Chile.

– Den siste uken har mange avisartikler i Chile advart om at situasjonen kan være verre enn tidligere antatt. Hovedproblemet er Caligus (lakselus), en parasitt som angriper laksen.

– Med mer lakselus, mer skader per fisk og mange skader vil bety dødelighet for fisken, slik tilfellet var med ILA-viruset i 2008, skriver Cruz Alta. I forkant av det massive ILA-angrepet på chilensk lakseindustri, var det en voldsom oppblomstring av lakselus i produksjonsområdene rundt Isla Chiloé i Sør-Chile.

Ifølge det nasjonale fiskeriorganet Sernapesca er nå ti prosent av oppdrettslokalitetene i regionene 10 og 11 rammet. Her ligger det mer enn 600 oppdrettsanlegg. Cruz Alta skriver at 69 anlegg skal være rammet, hvorav 60 er for atlantisk laks og ni for ørret.

Blant de som er rammet er flere av de større oppdretterne i Chile. – De vil måtte investere mye penger for å forebygge og kontrollere lakselus, noe som vil øke produksjonskostnadene. Det er kalkulert at slike ekstraordinære kostnader vil beløpe seg til 60-90 cent per kilo, heter det i ukerapporten.

– Hvis et anlegg ikke kan redusere antallet lakselus (til et gjennomsnitt på ni per fisk) seks uker etter at det er blitt gjort oppmerksom på problemet av myndighetene, vil det bli tvunget til å slakte ut 25 prosent av biomassen, står det i rapporten. – Derfor er det et hopp i slaktevolumer før laksen når riktig slaktevekt, noe som resulterer i fisk med snittvekt mellom to og fire kilo. Dette har gitt en manko på store størrelser.

– Chile møter nå et scenario med produksjonsproblemer, økte kostnader, lavere volumer enn opprinnelig forventet …og solid etterspørsel fra markedene, skriver Cruz Alta.