Fredrikstad Seafoods skal levere den første fisken i månedsskiftet april-mai.
15. februar la Nordic Aquafarms ut et bilde på Facebook, som viste en fisk som var tatt ut fra det landbaserte anlegget til datterselskapet Fredrikstad Seafoods. Da iLaks tok kontakt med konsernsjef Bernt Olav Røttingsnes, fortalte han slaktingen ville skje vesentlig tidligere enn først antatt. I oktober opplyste selskapet at den første laksen fra det landbaserte anlegget skulle være klar i juni i år.
– Vi regner med å komme i gang med regulær slakting i april-mai, skrev Røttingsnes i en e-post til iLaks 17. februar, og inviterte samtidig oss på et besøk til anlegget i Fredrikstad.
Derfor tok iLaks turen til Fredrikstad denne uken. Mens smoltutsettet ble utsatt en rekke ganger, har altså veien fram til ferdig slakt gått langt raskere.
– Vi la noen planer da vi satte ut fisk om hvor lang tid det ville ta før vi hadde tilstrekkelig slakteklar fisk. Da ble det anslått at vi ville begynne å slakte rundt St. Hans-tider. Nå ser vi at vi er klare til å slakte før det. Det har vært godt tilvekst jamt over, og vi har faktisk måttet iverksette tiltak for å holde tilbake fisken ved å sette ned temperaturen i vannet, forklarer Bernt Olav Røttingsnes til iLaks.
Saken fortsetter under bildet.
- Les også: – Du kan kjøpe deg et anlegg, men det kan feile i morgen hvis du ikke har de rette folkene
Adgang forbudt
Men iLaks får ikke komme inn i det aller helligste – i modul 1 hvor den snart slakteklare fisken står.
– Det pågår arbeider i den modulen, og vi ønsker generelt å ha så få mennesker som mulig inni modulene for å sikre oss mot at fisken blir stresset, sier Røttingsnes.
Men vi får lov å titte innom modul 2. Her ble det satt ut 40.000 smolt i oktober, deretter 40.000 til i desember. Smolten har Fredrikstad Seafoods fått fra Nesfossen Smolt og Alsaker-anlegget Fjon Bruk.
– I mars settes ytterligere 40.000 inn, sier Røttingsnes inne på anlegget, hvor fisken går fra 100 gram til fire kilo på to runder i bassenget. Mens det var tomme anlegg i februar i fjor, hopper nå fisken aktivt rundt i vannet.
Røttingsnes sier at de skal starte med salg fra modul 2 i fjerde kvartal i år.
Saken fortsetter under bildet.
Hentet slakterisjef fra Mattilsynet
Fisken fra Fredrikstad Seafoods skal slaktes på det som omtales som «Norges minste slakteri». Slakteriet ligger i samme bygg som administrasjonen.
– Vi er i ferd med å sluttføre installasjonene på slakteriet, sier Røttingsnes.
I full produksjon vil de to modulene årlig produsere totalt 1.500 tonn fisk, men når anlegget er fullt utbygd er planen å produsere 6.000 tonn, som også slakteriet er bygd for.
– Slakteriet er mer enn stort nok for det vi skal produsere her. Det er også bygd med kapasitet for neste byggetrinn, sier Røttingsnes.
I dag jobber det femten personer hos Fredrikstad Seafoods. I tillegg kommer det tre nye ansatte på slakteriet. Flere av de ansatte er opprinnelig fra Fredrikstad og regionen rundt, og flyttet hjem da det landbaserte anlegget ble en realitet.
Sandra Ledang er ansatt som leder for slakteriet.
– Hun er veterinær og kom til oss fra Mattilsynet i Kristiansund, avslutter Røttingsnes.