Cooke med skambud på Invermar

622

Den canadiske storoppdretteren Cooke Aquaculture har lagt inn bud på 20 millioner dollar for 54 prosent av den Santiago-noterte lakseoppdretteren Invermar. Budet ligger langt under siste omsetningskurs for Invermar – og aksjen stuper.

Invermar-aksjen stupte hele 14,8 prosent på høyt volum, etter at det ble kjent at Cooke-sjef Glen Cooke hadde lagt inn det som trygt kan kalles et skambud – langt under markedspris på Invermar. Invermar er den minste av de seks børsnoterte lakseoppdretterne som er notert på børsen i Santiago. Budet på aksjemajoriteten i selskapet ble mottatt 29. januar i år, melder nyhetstjenesten Bloomberg.

Budet var på 13 amerikanske cent per aksje. 28. mars var Invermar omsatt på 120,84 pesos, som tilsvarer 26 amerikanske cent. Etter at skambudet ble kjent, stupte aksjen ned til 103 pesos.

– Aksjene faller på grunn av budet som er fremlagt, kommenterer Andres Galarce som er analytiker hos Euroamerica Corredores de Bolsa til Bloomberg. – Det er langt under gjeldende markedspris, legger han til.

Invermar-aksjen har steget kraftig det siste halvåret. Fra bunnen på 60 pesos i høst, har aksjen klatret mest av alle de chilenske børsoppdretterne. En sentral årsak til kursveksten har vært oppkjøpspekulasjoner.

Cooke Aquaculture, eid av den canadiske Cooke-familien, er verdens femte største oppdrettsfirma. Selskapet har sine oppdrettslokaliteter i Canada, USA og Chile.