De er mange og de er lavt priset. Her er de billigste fiskeaksjene på Oslo Børs ved inngangen til 2014.
Historisk høye lakseprisforutsetninger hos norske meglerhus betyr høy 2014-inntjening for oppdrettsaksjene på Oslo Børs. Men de høye inntjeningsforventningene er slett ikke priset inn i aksjene. Det får både aksjeanalytikere og -meglere til å stå i stolen og rope: Kjøp!
I en oversikt over inntjeningsmultipler og prising, etter henholdsvis P/E og EV/EBITDA, fremgår det at det er mange billige fiskeaksjer på Oslo Børs. Prisingen er basert på konsensus’ estimater – snittet av alle meglerhusene som følger aksjene.
Basert på EV/EBITDA 2014 er det hele seks aksjer (inkludert én chilensk oppdretter, Camanchaca) som handles mellom fire og seks-gangen. Det er billig. Mens EBITDA er driftsresultat før avskrivninger og amortisering, er EV (enterprise value – red.anm.) børsverdi og netto rentebærende gjeld.
Også målt etter den vesentlig mer brukte verdsettelsesmetoden P/E (price/earnings = aksjekurs/netto resultat per aksje – red. anm.) er det mange aksjer som fremstår som rabatterte. Av de norske og færøyiske lakseaksjene er det faktisk kun Cermaq som handles til tosifret P/E-multippel.
Krysspeiler en de to verdsettelsesmetodene, lander en på at Lerøy Seafood Group, Grieg Seafood, Norway Royal Salmon, SalMar og Bakkafrost alle er både billige og klare kjøp – ifølge analytikernes spådommer.
Den klart mest omsatte lakseaksjen, Marine Harvest, handles gjennomgående på noe høyere multipler. Det er da også normalen. Marine Harvest har en så overlegen likviditet at aksjen normalt handles mer enn alle de andre lakseaksjene til sammen. Det betyr en premie i prisingen.