Satser på oppdrett på Bryne

910

Det er langt til sjøen fra Bryne. Men det stopper ikke Akva Group fra å satse på oppdrett fra Jæren.

Fra Akva Groups hovedkontor på Vardheia rett nord for Bryne sentrum er det kort vei til nærmeste åker og eng, men noen kilometer til havet – og noe lenger til nærmeste oppdrettsanlegg. – Men det er helt irrelevant, slår konsernsjef Trond Williksen fast.

– De grunnleggende forutsetningene for å lede dette selskapet fra Bryne er på plass, selv om vi ikke er omgitt av vann akkurat her, sier Williksen. Han lister opp jærsk industritradisjon, kunnskap og teknologiklynger, skriver Stavanger Aftenblad.

Oppdrettsnæringen i Rogaland omsetter for cirka 9 milliarder kroner og sysselsetter cirka 600 personer, anslår Eivind Helland, daglig leder i havbrukets interesseorganisasjon Blue Planet.

– Jeg er overhodet ikke opptatt av å flytte på hovedkontoret, forsikrer Akva Group-sjefen. Riktig nok jobber i øyeblikket bare 40 av konsernets 600 ansatte på Bryne.

– Men her utvikles og produseres fôringsteknologi, kamera- og sensorisk utstyr. Bryneavdelingen styrer også produksjon av fôringsflåter, selv om de fysisk lages i Estland og Polen, framholder Williksen. I Norge foregår den viktige merd-produksjonen ved selskapets avdeling i Mo i Rana.

33 år med opp- og nedturer er gått siden Jærens internasjonalt kjente robotoppfinner Ole Molaug etablerte Akva Group. Selskapet er ute av en kraftig bølgedal etter feilslåtte forventninger til markedsutviklingen for oppdrettsutstyr etter finanskrisen. Williksen har ledet selskapet i to og et halvt år. Før det var han konserndirektør i Aker Seafoods.

Det er gode tider for oppdretterne. Da drypper det også på utstyrsleverandørene. Og Akva Group er størst, med omtrent dobbelt så stor omsetning som nummer to, Ocea. Også det et norsk selskap.

Børsnoterte Akva Group, med hovedkontor på Bryne, leverte minusresultat i tredje kvartal, men ordreboka svulmer.

– Ved utgangen av tredje kvartal hadde vi en ordremengde på vel 300 millioner kroner. Den har økt, sier Williksen sier han til Stavanger Aftenblad.

Han tror lakseprisene vil forbli høye fremover, fordi etterspørselen vokser raskere enn utbudet. Det borger for «en veldig sterk videre utvikling» de nærmeste årene, som følge av økte investeringer i utstyr, teknologi og servicetjenester, mener Williksen.

Williksen poengterer at Akva Group også satser på eksport til andre deler av verden og til markeder med andre arter enn laks og ørret. Det gir nå resultater.

I slutten av november hanket Akva Group Danmark eksempelvis inn en kontrakt for levering av landbasert oppdrettsteknologi til en kunde i Dubai for 9,5 millioner euro.

Store utslipp av næringssalter og slam, arealkonflikter, lakselusproblemet og rømninger gir oppdrettsnæringen tøffe miljøutfordringer. Akva-sjefen tror landbaserte anlegg kommer mer og mer, som et supplement til sjøfarmer. Samtidig vil arealkonflikter i fremtiden presse mer av næringen lenger ut fra land. Begge deler gir interessante vekstmuligheter for teknologi- og serviceindustrien rundt oppdrettsnæringen, mener Trond Williksen.