Rammer ringnotrederne

462

Når russerne nå rasler med sablene og vil stenge foredlingsanlegg, er det ikke laks, torsk, hyse eller makrell som blir rammet. Det er 80.000 tonn sild.

Russiske veterinærmyndigheter mener at norske foredlingsanlegg for pelagisk fisk og hvitfisk ikke har akseptable hygieniske forhold. I samråd med landets fiskeriorganisasjon vil veterinærmyndighetene Rosselkhoznadzor stenge markedsadgang for aktører i disse kategoriene i fra nyttår.

Men hvem er det som vil rammes av dette?

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Russland har en like stor torskekvote som Norge. Fisken selges i frysediskene på landets supermarkeder. Torsk er langt på vei fraværende i ferskvarediskene, og er ikke et high end-produkt slik tilfellet er for klippfisk og tørrfisk i landene rundt Middelhavet. Det er ingen manko på torsk i det russiske markedet. Og det er overhode ikke noe avhengighetsforhold i forhold til norske leveranser slik tilfellet er i markedet for fersk oppdrettslaks.

Per uke 50 har Russland importert 73.144 tonn norsk sild, ifølge eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd. Saltet sild, gjerne servert med poteter og vodka, har i generasjoner vært, og er fortsatt, husmannskost og en viktig del av det russiske kjøkkenet. Norge har lenge vært storleverandør, også i Sovjet-tiden. Men Norge har på ingen måte noen monopolrolle her.

Fryst sild kan lett erstattes fra andre fangstnasjoner som Island og Færøyene. Det betyr at norske sildeeksportører, med Norway Pelagic i spissen, kan bli nødt til finne seg andre mindre velbetalende markeder for silden sin i 2014.