Sammenligner Liu Xiaobo med Mandela

516

Leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland sammenligner den kinesiske dissident og prisvinner Liu Xiaobo med Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi.

Nobelprisvinneren Liu Xiaobo sitter i fengsel og hans kone Liu Xia er satt i husarrest. Dette har fått amerikanske myndigheter til å gå ut med en direkte oppfordring til kinesiske myndigheter:

«Vi oppfordrer kinesiske myndigheter på det sterkeste å løslate Liu Xiaobo, å avslutte Liu Xias husarrest, og å sikre Liu Xiaobo og hans familiemedlemmer alle internasjonalt anerkjente menneskerettigheter», het det i uttalelsen.

– Det er vanskelig å kommentere en rettsprosess som ikke har startet, og som det ikke er sikkert om vil starte. Men det er et fundamentalt prinsipp i enhver rettsstat at ingen kan frarøves sin frihet uten en dom i en rettssal, sier Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen og Europarådets generalsekretær. Han var med på å dele ut fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010.

Har Nobelkomiteen et spesielt ansvar for Liu Xiaobo og Liu Xia?

– Vi har ikke et ansvar for å følge opp i ettertid, men det er klart at vi følger med på hvordan det går med dem og tenker på deres situasjon. Det er imidlertid viktig å huske på at Liu Xiaobo fikk fredsprisen fordi han ble dømt til 11 års fengsel for å ha kritisert myndighetene. Han ble ikke satt i fengsel fordi han fikk fredsprisen, sier Jagland til Aftenposten.

– Hva med hans kone?

– Det er ikke mulig å tenke seg at hennes situasjon hadde vært bedre uten at hennes mann fikk prisen. Det er grunn til å tro, og det fremgår også av Aftenpostens artikkel, at prisen har gitt Liu Xiaobo en viss form for beskyttelse.

– Dette kan til en viss grad sammenlignes med prisen til Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi. I dag ønsker alle å assosiere seg med de to personene, men alle gjorde ikke det da kampen virkelig sto på. Jeg tror det samme kan bli tilfelle med Liu Xiaobo.

Handelsrelasjonene og de politiske bånd mellom Kina og Norge er blitt skadelidne etter pristildelingen til Liu Xiaobo. Verdens mest folkerike land er av mange spådd å bli den største konsument av norsk laks i fremtiden.