Smitteoverføring mellom vill og oppdrettet laks

435

Studier av laksesykdommen HSMB, viser at det trolig skjer en smitteoverføring mellom oppdrettsfisk og villfisk.

I 2010 fant forskere et nytt fiskevirus som ble gitt navnet piscine reovirus (PRV). Viruset er vanlig hos oppdrettsfisk, og det kan sannsynligvis gi sykdommen hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) hos laks. Viruset er også funnet i vill laksefisk, men uten at man har kunnet påvise sykdom, skriver Forskning.no.

Forskere ved Veterinærinstituttet og NTNU Vitenskapsmuseet har utført en genetisk analyse av viruset som viser at det er de samme PRV-typene i både oppdrettsfisk og villfisk. Dette tyder på at det skjer smitte mellom de to gruppene.

Men det er ikke lett å forske på virus hos villfisk.

– Det er vanskelig å fange syk villfisk inn til prøvetaking fordi den dør og forsvinner eller blir spist av andre dyr, forklarer Eirik Biering ved Veterinærinstituttet.

Han mener dette er en grunn til at undersøkelser av villfisk viser få funn av farlige virus og bakterier. På landsbasis er PRV funnet hos 14 prosent av villaksen uten at sykdom er blitt påvist.

– Blant villfiskene vi undersøkte, fantes det også en del rømt oppdrettsfisk og fisk som er satt ut fra kultiveringsanlegg, forklarer Åse Helen Garseth fra Veterinærinstituttet.

Kultivert fisk har villfisk som foreldre, men er klekket og oppvokst i anlegg og satt ut i naturen for å forsterke bestanden. Det viste seg at både rømt oppdrettsfisk og fisk fra kultiveringsanlegg har større innslag av viruset enn helt vill fisk.

– Hovedfunnet fra den genetiske sammenligningen er at det sannsynligvis skjer en smitteoverføring mellom villfisk og oppdrettsfisk. Smitten kan gå begge veier, men hovedstrømmen vil sannsynligvis være fra oppdrettsfisk til villfisk, sier Garseth.

Årsaken er at det finnes langt mer oppdrettsfisk enn villfisk og at oppdrettsfisken i større grad er bærer av PRV.