9.000 tonn fra landanlegg

1374

Kritikerne trekker på skuldrene og villaksforkjemperne jubler. Men volumer fra landbaserte oppdrettsanlegg for atlantisk laks kommer som et ekspresstog i årene som kommer. En lang rekke land er involvert.

iLaks rapporterte tidligere idag om skotske FishFrom Ltd som nå skal bygge et landbasert oppdrettsanlegg på den skotske vestkysten. FishFrom sikter på en årsproduksjon på 3.000 tonn atlantisk laks på sitt første landanlegg.

Som en konsekvens av økende motstand mot sjøbasert oppdrett i en lang rekke land, og ikke minst ekstremt høye laksepriser, bygges stadig flere landbaserte oppdrettsanlegg for atlantisk laks. Danmark går i bresjen for utviklingen. Her er det særlig to oppdrettselskaper i front, nemlig Danish Salmon og Langsand Laks.

– Danish Salmon i Hirtshals er et saltvannsanlegg på 2.000 tonn. Her ble det lagt inn egg i januar 2013, sier OddGeir Oddsen til iLaks. Han er styremedlem i skotske FishFrom. – Dette er norsk teknologi. Langsand Laks i Hvide Sand er saltvann med 1.000 tonn. De slakter første fisk i disse dager fra dansk teknologi.

I Kina er det flere anlegg under oppføring. I nordvestlige bygges det et ferskvannsanlegg for laks.

– Det er i sluttfasen på fase 1 – 1.000 tonn, forteller Oddsen. Han legger til at dette anlegget bygges med dansk teknologi.

– I tillegg er det ett øst av Beijing med saltvann. Det er i produksjon – 1.000 tonn med norsk og kinesisk teknologi. Jeg har vært og sett begge anleggene, sier han.

Den singaporske rekeoppdretteren Lim Shrimp Organization vurderer også oppføring av et landanlegg for laks på den sør-kinesiske ferieøyen Hainan.

– I Canada, på vestkysten, bygges det brakkvannanlegg i Namgis. Det er i produksjon med 500 tonn av amerikansk teknologi, sier Oddsen.

Det er også anlegg i Frankrike. – I sørvest, tror jeg. Det er brakkvann i produksjon med 50 tonn, som skal utvides til 200 tonn på fransk teknologi, sier han.

– Ut over dette så er det mange prosjekter, men vet ikke hvor langt de har kommet. Jeg kan nevne navn som Sveits, New Zealand, Romania, Russland, Brasil, USA, Sub Sahara, Sør-Afrika og Thailand. Jeg er usikker på om og eventuelt når disse kommer, avslutter Oddsen.