For tre uker siden sendte den russiske fiskeriorganisasjonen et åpent brev til en rekke norske lakseoppdrettere og advarte om en kollaps i landets foredlingsindustri. Etter det er konkurransebetingelsene blitt forverret, og russiske veterinærmyndigheter bidrar ikke til å lette situasjonen.
Brevet, som ble sendt til Marine Harvest, Coast Seafood, Lerøy Seafood, NSL, SalMar, Nordlaks, Ocean Quality, Orion Seafood, FHL, Seaborn og Troika Seafood var skrevet av fungerende president i Russian Fish Association, Vitaly Kornev. I brevet ble det påpekt at de russiske foredlingsselskapene har lidd tunge tap i 2013, grunnet svært høye laksepriser. Nå frykter de russiske aktørene en kollaps i landets foredlingsindustri.
– Med en (lakse)pris rundt 35 kroner kan alle overleve. Med priser høyere enn 40 kroner kan en stor del av industrien kollapse, sto det blant annet i brevet.
Fredag ble norsk laks solgt for mellom 45 og 46 kroner kiloet (til oppdretter). iLaks vet at markedsaktører innen kredittforsikring ser med økende bekymring på situasjonen i Russland.
Samtidig varsler de russiske veterinærmyndigheter Rosselkhoznadzor at de i perioden 2. til 10. desember vil være i Norge for å inspisere norske lakseslakterier. To grupper med inspektører vil besøke tilfeldig utvalgte foredlingsanlegg rettet mot det russiske markedet. Hvilke anlegg det er snakk om er ikke kjent, selv om lakseeksportør Kjell Ove Dyb i Albatross Norge har kjempet en hard kamp via korrespondanse mot Norges Sjømatråd for å få innsyn i dette. Norges Sjømatråd har avvist forespørslene ettersom Sjømatrådet ikke er underlagt offentlighetsloven.
– Det er for øvrig Mattilsynet som har dialogen med russiske veterinærmyndigheter om hvilke selskap som vil bli inspisert. Når dette er klart bistår Norges sjømatråd med å praktisk legge til rette for at dette kan bli gjennomført på en effektiv måte for alle parter, påpeker Egil Sundheim i Norges Sjømatråd.
Uansett, de russiske inspektørenes eventuelle negative funn på de utvalgte slakteriene har en betydelig nedside, og er i utgangspunktet rettet mot å begrense eksportmulighetene til Russland. Det hjelper ikke de russiske innkjøperne.
Med en laksepris som har klatret til langt opp på 40-tallet de siste tre uker, en stadig svakere krone og økende sesongmessige utfordringer på logistikken er det ikke blitt billigere å kjøpe laks. At russerne selv velger å legge ytterligere hemninger på laksehandelen hjelper ikke foredlingsindustrien i landet. Tvert i mot, de særrussiske veterinærhensyn kan være en tilleggsbyrde for utviklingen av landets fiskemarked.